Ucraina extinde pregătirea militară în licee: Pe lângă tras cu arma, liceenii vor învăța să piloteze drone


Ucraina extinde pregătirea militară în licee: Pe lângă tras cu arma, liceenii vor învăța să piloteze drone

Liceele din vestul Ucrainei desfășoară exerciții de tras cu arma și de pilotare a dronelor, a declarat joi o oficială regională, scoțând în relief modul în care invazia rusească la scară largă a schimbat procesul educațional. 

Războiul a dat peste cap sistemul educațional din Ucraina forțând, în unele situații, desfășurarea de cursuri online, deoarece facilitățile școlare sunt, la rândul lor, distruse pe parcursul luptelor. Kyivul a raportat că, pe fondul luptelor, 3.500 de unități de învățământ au fost avariate, iar 365 complet distruse.

De asemenea, în contextul invaziei, oficialii introduc noi programe de studii, inclusiv exerciții de tras cu arma și de pilotare a dronelor. 

"Elevii de liceu din Prykarpattia vor învăța să tragă în baza unui sistem interactiv sigur la cursurile de Apărare a Ucrainei", a declarat Svitlana Onyshchuk, guvernatoarea din vestul regiunii Ivano-Frankivsk.

Svitlana Onyshchuk a mai precizat că instruirea face parte dintr-un efort mai amplu de "îmbunătățire a abilităților legate de educația militară și patriotică". (sursa: Kyiv Post)

Astfel de cursuri de tras cu arma se desfășurau deja în anumite zone din vestul Ucrainei. Un articol al publicației locale Lviv Now informa, pe 15 februarie 2022, că în cadrul instituțiilor de învățământ din regiunea Lviv, adolescenților li s-a oferit posibilitatea să participe zilnic la cursuri despre manevrarea armelor în siguranță. Totodată, liceenii din anii terminali au început să fie instruiți să tragă efectiv cu arma. 

În prezent, ca element de noutate, ca o reacție la invazia rusească la scară largă și pe fondul eficacității acestui tip de capabilități militare, se introduc și cursuri de pilotare a dronelor. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.