Peste un milion de nemți au ieșit în stradă după o întâlnire secretă a extremiștilor de la AfP și neonaziștilor / Lidera AfD promite public un referendum pe modelul Brexitului


Peste un milion de nemți au ieșit în stradă după o întâlnire secretă a extremiștilor de la AfP și neonaziștilor / Lidera AfD promite public un referendum pe modelul Brexitului

Aproximativ 1,4 milioane de persoane din Germania au manifestat de vineri până duminică, în aproximativ 100 de localități, împotriva partidului extremist Alternativa pentru Germania (AfD), potrivit organizatorilor evenimentelor, scrie dw.com.

Duminică, mitinguri de mare amploare au avut loc în orașe mari precum Köln, Munchen și Berlin. Alte câteva orașe germane, printre care Cottbus, Dresda și Chemnitz, în estul țării, au planificat, de asemenea, organizarea de demonstrații.

Cea mai numeroasă manifestație a avut loc la Berlin, unde aproximativ 100.000 de persoane s-au adunat în fața Bundestagului, potrivit datelor poliției. Organizatorii susțin însă că au fost în jur de 200.000 de oameni, marșul programat să aibă loc fiind anulat din cauza aglomerației.

Potrivit estimărilor televiziunii publice ARD, miile de participanți la demonstrațiile din atâtea orașe ale Germaniei au purtat mai ales pancarte contra AfD, pe care l-au catalogat drept formațiune de orientare nazistă. 

Manifestațiile ample împotriva extremei drepte din ultimele zile au fost provocate de relatările privind o întâlnire la Potsdam la care ar fi participat radicali de dreapta, membri ai AfD și chiar unii membri ai CDU. Fostul lider al Mișcării Identitare din Austria, de extremă dreapta, Martin Sellner, vorbise la reuniunea din noiembrie despre planuri privind o așa-numită "remigrație", adică o expulzare masivă a persoanelor cu origini migraționiste. 

Vestea întâlnirii a șocat multe persoane din Germania, într-un moment în care AfD se află pe un loc fruntaș în sondajele de opinie înaintea a trei alegeri regionale majore în estul Germaniei, unde partidul are cea mai mare susținere. 

Cancelarul Olaf Scholz, care s-a alăturat unei demonstrații la sfârșitul săptămânii trecute, a declarat că orice plan de expulzare a imigranților sau a cetățenilor deopotrivă reprezintă "un atac împotriva democrației noastre și, la rândul său, împotriva noastră, a tuturor".

AfD a confirmat prezența membrilor săi la miting, dar a susținut că propunerile sale privind „remigrația”, care au făcut parte din ultimul său manifest electoral, nu includ cetățenii germani naturalizați. 

Lidera Alternativei pentru Germania (AfD), Alice Weidel, a precizat, luni, într-un interviu pentru Financial Times că va milita pentru organizarea unui referendum pe modelul celui pentru Brexit din Regatul Unit dacă va ajunge la putere.

„Este un model de urmat și pentru Germania când cineva ia o astfel de decizie suverană”, a arătat Alice Weidel. 

AfD va încerca să reformeze UE și să elimine „deficitul democratic" al acesteia, inclusiv prin reducerea puterilor Comisiei Europene, un „executiv neales".

„Dar dacă o reformă nu este posibilă, dacă nu reușim să reconstruim suveranitatea statelor membre ale UE, ar trebui să lăsăm poporul să decidă, așa cum a făcut Marea Britanie", a spus ea. „Și am putea avea un referendum privind "Dexit" - o ieșire a Germaniei din UE".

Alice Weidel

Dar un sondaj realizat recent în Germania arată că nici măcar votanții AfD nu vor ieșirea din UE, chiar dacă numărul euroscepticilor votanți AfD este mare comparativ cu cel al votanților altor formațiuni. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.