Aflat în vizită la Kyiv, Tusk îi critică aspru pe exponenții lumii libere ce se pretind a fi neutri pe fondul războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei: "Merită cel mai întunecat loc din iadul politic! Polonia va face tot ce îi stă în putere pentru a crește șansele Ucrainei de a câștiga!"


Aflat în vizită la Kyiv, Tusk îi critică aspru pe exponenții lumii libere ce se pretind a fi neutri pe fondul războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei: "Merită cel mai întunecat loc din iadul politic! Polonia va face tot ce îi stă în putere pentru a crește șansele Ucrainei de a câștiga!"

Noul prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk, a vizitat luni Kyivul, ceea ce reprezintă prima sa călătorie într-o capitală străină de la preluarea mandatului. Cu acest prilej, Tusk a declarat că viitorul lumii se decide în Ucraina, respectiv că Varșovia va face tot ce îi stă în putere pentru a susține în continuare Kyivul "în efortul său de război împotriva atacului rus". De asemenea, Tusk a criticat așa-zisa atitudine neutră pe care o adoptă unii exponenți politici din țările NATO și UE pe fondul războiului în curs de desfășurare. 

La începutul zilei, după întâlnirea avută cu premierul ucrainean Denis Shmyhal, Tusk a precizat că "nu există nimic mai important decât sprijinirea Ucrainei". 

Apoi, vorbind alături de Zelenski, Tusk a lansat un apel către  "liderii europeni care nu au înțeles pe deplin pentru ce luptă Ucraina astăzi". 

Continuând în același registru, Tusk le-a transmis jurnaliștilor că "Polonia va face tot ce îi stă în putere pentru a crește șansele Ucrainei de a câștiga acest război" și a subliniat că "nu există nimic mai important decât sprijinirea Ucrainei în efortul său de război împotriva atacului rusesc". 

Premierul polonez a adăugat că Guvernul de la Varșovia va continua să sprijine Ucraina "din motive morale", precum și "de dragul securității naționale a Poloniei". 

"În zilele noastre, oricine din lumea liberă care se pretinde a fi neutru sau se raportează în mod similar la Ucraina și Rusia merită cel mai întunecat loc din iadul politic!", a evidențiat Tusk. 

"Nu există astăzi un politician mai credibil în lume care lucrează pentru pace decât președintele Zelenski", a continuat premierul polonez. 

Totodată, Tusk a reliefat că la nivelul decidenților de la Varșovia, indiferent de culoarea lor politică, există un consens referitor la sprijinirea Ucrainei. 

"Deși există conflicte politice în Polonia, nu avem nicio diferență de opinie în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, pentru că și securitatea noastră este în joc", a adăugat Tusk. 

Tusk a mai menționat că el și președintele Andrzej Duda, adversar politic declarat al noului Guvern de la Varșovia, "au ajuns la un acord pentru a sprijini pe deplin aderarea rapidă a Ucrainei la Uniunea Europeană".

În delegația care l-a însoțit pe premierul Poloniei s-a aflat și Paweł Kowal, un fost ministru adjunct de Externe și actual deputat, despre care Tusk a anunțat azi că va fi numit în funcția de "comisar special pentru reconstrucția Ucrainei". 

În timpul conferinței de presă pe care a susținut-o alături de Tusk, Zelenski a mulțumit Poloniei pentru că este "unul dintre cei mai mari avocați și aliați ai noștri" și a adăugat că au purtat "negocieri foarte eficiente" pe chestiuni precum creșterea ajutorului militar acordat Ucrainei printr-un împrumut din partea Poloniei, respectiv despre producția comună de arme.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.