Consolidarea relațiilor euroatlantice. Intervievat de Fox News, Duda anunță care va fi prioritatea președinției poloneze a Consiliului UE: "Mai multă Europa în SUA, dar și mai multă SUA în Europa!"


Consolidarea relațiilor euroatlantice. Intervievat de Fox News, Duda anunță care va fi prioritatea președinției poloneze a Consiliului UE: "Mai multă Europa în SUA, dar și mai multă SUA în Europa!"

Pe parcursul unui interviu acordat postului american de televiziune Fox News, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a subliniat importanța alianței dintre SUA și Polonia, respectiv dintre SUA și Europa per ansamblu.

Administrația Prezidențială din Polonia a distribuit duminică pe platforma X extrase dintr-un interviu în care Duda vorbește despre relațiile euroatlantice.

"O alianță strânsă între Polonia și SUA, cele mai puternice legături euroatlantice posibile, sunt în interesul nu numai al Poloniei și Europei, ci și al SUA", a zis Duda. 

"Știm din experiența istorică că, cu cât aceste legături sunt mai puternice, cu atât Europa este mai sigură și cu atât sunt mai mari șansele să fim eliberați de influența rusă", a continuat președintele Poloniei. 

Polonia tratează agresiunea rusă împotriva Ucrainei, precum și renașterea imperialismului rus ca pe o amenințare serioasă, a mai spus Duda.

"Pentru noi contează mai presus de toate ca apărarea noastră să fie întărită. Prin urmare, am cheltuit deja 4% din PIB pentru apărarea noastră anul trecut", a zis președintele Poloniei. 

"Acestea sunt achiziții enorme de armament pe care le facem mal ales din SUA", a continuat Duda. 

Duda a vorbit și despre relația pe care Polonia și SUA au avut-o în timpul mandatului președintelui Donald Trump.

"Președintele SUA a fost implicat în cooperarea dintre țările Inițiativei Celor Trei Mări; am semnat multe acorduri economice fundamentale pentru Polonia, cum ar fi pentru aprovizionarea cu gaz lichefiat, am stabilit și o colaborare serioasă pentru construirea primei centrale nucleare din Polonia", a menționat Duda, adăugând că "aceste acțiuni chiar au consolidat legăturile dintre țările noastre".

În contextul în care Polonia va deține în prima jumătate a anului 2025 președinția Consiliului Uniunii Europene, Duda a menționat că "principala prioritate va fi consolidarea legăturilor euroatlantice".

"Asta înseamnă mai multă Europa în SUA, dar și mai multă SUA în Europa", a mai zis Duda. (sursa: The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.