VIDEO. Reeducare stalinistă. Alexei Navalîi este obligat să asculte, în fiecare dimineață, în închisoare, un cântec pro-Putin. „În fiecare zi, la ora 5 dimineața, aud comanda: Ridică-te!"


VIDEO. Reeducare stalinistă. Alexei Navalîi este obligat să asculte, în fiecare dimineață, în închisoare, un cântec pro-Putin. „În fiecare zi, la ora 5 dimineața, aud comanda: Ridică-te!"

Cel mai acerb critic al Kremlinului de pe teritoriul Rusiei, opozantul Alexei Navalnîi, încarcerat din motive politice și victimă a unei tentative de otrăvire cu Noviciok, în august 2020, dezvăluie că, pe lângă proastele tratamente de care are parte în închisoarea siberiană unde ar urma să rămână aproape două decenii, este torturat în fiecare dimineață, la ora 5.00, cu un cântec pop pro Vladimir Putin.

Condamnat să rămână în închisoare până la vârsta de 74 de ani pentru acuzații despre care spune că au fost inventate pentru a-l ține departe de politică, Navalnîi, acum în vârstă de 47 de ani, a povestit că „rutina” sa de dimineață din închisoarea aflată la 60 de km de Cercul Polar, presupune ascultarea imnului național rusesc urmat apoi de „Sunt rus", un cântec patriotic pop interpretat de un renumit cântăreț pro-Putin, cu numele de scenă „Shaman".

Propulsat de valul de patriotism alimentat puternic de războiul din Ucraina, solistul Shaman, 32 de ani, pe numele său real Iaroslav Dronov, a devenit un element de bază al propagandei de la televiziunea rusă de stat, fiind totodată și una dintre celebritățile care îl propune oficial pe Putin pentru o nouă candidatură la funcția supremă a Rusiei. Alegerile prezidențiale din Federația Rusă vor avea loc în luna martie când Putin va obține, fără emoții, un nou mandat, urmând să rămână la Kremlin până prin 2036 (ca urmare a unor modificări constituționale).

Cântecul emblematic al lui Shaman, pe care acesta îl interpretează uneori îmbrăcat într-o ținută de piele neagră cu o banderolă de braț în culorile steagului rusesc – „Sunt rus” – preamărește spiritul „neînfricat” rusesc care nu poate fi „frânt” și care merge până la capăt. În luna noiembrie a anului trecut, solistul a simulat pe declanșarea unei bombe nucleare la un concert difuzat la televiziunea de stat, apăsând un buton roșu într-o valiză nucleară falsă, înainte ca în jurul său să izbucnească focuri de artificii.

Într-un mesaj pe X facilitat de colaboratorii săi care dezvăluie regulat corupția de la Kremlin în anchete migălos documentate, Navalnîi a descris rutina sa matinală suprarealistă.

„Cântărețul Shaman s-a evidențiat când eu eram deja în închisoare, așa că nu am putut nici să-l văd, nici să-i ascult muzica. Dar știam că a devenit principalul cântăreț al lui Putin. Și că principalul său cântec este „Sunt rus”. 

Bineînțeles că eram curios să îl ascult, dar cum aș fi putut să îl ascult în închisoare?! Și apoi m-au adus la Yamal (colonia penală IK-3 din Kharp, în regiunea Yamal-Nenets/Iamalo-Neneț, la 1900 km nord-est de Moscova). Și aici, în fiecare zi, la ora 5 dimineața, aud comanda: „Ridică-te!", urmat de imnul național rusesc și, imediat după aceea, se cântă al doilea cel mai important cântec al țării – „Sunt rus", de Shaman."

Ironia, mai spune Navalnîi cu umor, este că propaganda de stat a evidențiat cândva faptul că obișnuia să mărșăluiască alături de naționaliștii ruși la marșurile lor anuale, iar acum, ani mai târziu, i se cântă obsesiv un cântec pop ultranaționalist în scop educativ, în timp ce își face exercițiile de înviorare matinale în pușcărie.

În decembrie 2023, la o aproximativ o lună după ce apropiații nu au mai știut nimic despre soarta lui Navalnîi, avocatul său a reușit să afle unde e și să-l viziteze.

„L-am găsit pe Aleksei Navalnîi. El se află acum în colonia penală 3 din localitatea Harp, districtul autonom Iamalo-Neneț. Avocatul său l-a vizitat astăzi. Aleksei se simte bine", anunța, în decembrie, Kira Iarmiș, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, pe platforma de socializare X.

Regiunea îndepărtată, care se întinde dincolo de Cercul Polar, este cunoscută pentru iernile sale crâncene. Din ea face parte și orașul-închisoare Vorkuta, bine-cunoscut de pe vremea Gulagului sovietic, cel mai estic și mai rece oraș din Europa, aflat la aproximativ 100 de kilometri de situl Kharp.

„Este aproape imposibil să ajungi în această colonie; este aproape imposibil chiar să trimiți scrisori acolo”, scria Leonid Volkov, strategul șef al lui organizației lui Navalnîi, pe rețelele de socializare. „Acesta este cel mai înalt nivel posibil de izolare față de restul lumii, pentru că așa ceva s-a dorit", a adăugat el.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.