Marele monument al reunificării, din Coreea de Nord, a fost demolat la ordinul dictatorului Kim Jong Un


  • ACP
  • Jan 24, 2024 20:28
  • 769
Marele monument al reunificării, din Coreea de Nord, a fost demolat la ordinul dictatorului Kim Jong Un

Marele monument al reunificării poporului coreean într-o singură țară, din Phenian, care se întinde de pe o parte la cealaltă a Autostrăzii Reunificării, a fost demolat zilele trecute, așa cum arată imaginile luate din satelit.

Monumentul înalt de 30 de metri, inaugurat în luna august 2001 pentru a sărbători propunerile de reunificare făcute de fostul lider nord coreean Kim Ir Sen (Cele Trei Carte), ar fi fost îndepărtat la ordinul președintelui Kim Jong Un, probabil pentru a trimite un semnal puternic atât publicului intern, cât și pentru conducerea Coreei de Sud, că Nordul e gata să renunțe la politica de reunificare pașnică. Pe o pagină (acum ștearsă) a site-ului Naenara, a Coreei de Nord se spunea că monumentul "evidențiază faptul că toți coreenii sunt o națiune omogenă, cu un singur teritoriu, același sânge și o singură limbă din cele mai vechi timpuri și că toți compatrioții ar trebui să participe la lupta pentru reunificarea națională, fidel Celor Trei Carte".

Monumentul Celor Trei Carte pentru Reunificarea Națională dispăruse deja într-o imagine cu rezoluție medie realizată de Planet Labs marți dimineață, dar nu este foarte clar când și cum a fost demolat, după ce a fost văzut ultima oară într-o imagine luată pe 19 ianuarie. Oricum, dispariția acestuia nu e tocmai o mare surpriză.

La o sesiune a Adunării Supreme a Poporului din 15 ianuarie președintele nord coreean spusese despre monument că e "dureros pentru ochi" și a ordonat să fie "înlăturat complet pentru a elimina complet concepte precum "reunificare", "reconciliere" și "conaționali" din istoria națională a Republicii noastre". 

Comportamentul provocator al Phenianului vine după o perioadă de destindere inter-coreeană, din 2018 până în 2020, din perioada președinției lui Trump, care nu pare să fi reușit să producă rezultatul dorit de Coreea de Nord.

După această perioadă Coreea de Nord a reluat intensificarea propagandei care încurajează uciderea brutală a sud-coreenilor și a aruncat ostentativ în aer, în 2020, un birou de legătură intercoreean de mai multe milioane de dolari, aflat în Complexul Industrial Kaesong. De asemenea, Kim a condus mai multe întâlniri de planificare militară anul trecut, unde a fost văzut indicând zone din Coreea de Sud pe hărțile militare. Phenianul a susținut însă că Nordul nu vă ataca Sudul decât dacă vă fi atacat mai întâi, avertizând în același timp cu privire la "anihilarea" totală a celor care "încalcă chiar și 0,001 mm din pământul, aerul și apele noastre teritoriale", făcând referire la Coreea de Sud și Statele Unite.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.