Volodimir Zelenski intenționează să-l înlăture pe generalul Valeri Zalujnîi din fruntea armatei ucrainene. Funcția de comandă ar putea fi preluată de un alt general pe care rușii îl urăsc de moarte


Volodimir Zelenski intenționează să-l înlăture pe generalul Valeri Zalujnîi din fruntea armatei ucrainene. Funcția de comandă ar putea fi preluată de un alt general pe care rușii îl urăsc de moarte

Președintele Volodimir Zelenski nu l-a demis pe comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zalujnîi, a declarat, luni seară, purtătorul de cuvânt al președinției, Serhii Nikiforov, ca răspuns la zvonurile apărute pe mai multe canale de Telegram ucrainene, dar și în presa străină cu privire la schimbarea din fruntea armatei a celui mai cunoscut general ucrainean. 

În ciuda acestor precizări, The Financial Times a scris, marți, că liderul de la Kiev se pregătește să-l înlocuiască din funcție pe Zalujnîi într-o mutare care ar reprezenta cea mai mare remaniere a conducerii militare ucrainene în timpul invaziei rusești care durează de aproape doi ani.

Zelenski i-ar fi oferit lui Zalujnîi o altă poziție oficială, dar generalul a refuzat, mai scrie FT, citând patru persoane familiare cu discuțiile. Astfel, liderul de la Kiev ar fi decis să mai aștepte o vreme.

Luni, ministerul ucrainean al Apărării respinsese, de asemenea, speculațiile cu privire la schimbările de la vârful armate, scriind pe Telegram: „Dragi jurnaliști, răspundem imediat tuturor: nu, acest lucru nu este adevărat". Dar nu a oferit și alte detalii. 

CNBC precizează că a solicitat un punct de vedere, dar ministerul Apărării de la Kiev nu a răspuns până la ora redactării prezentului material. 

Publicația ucraineană The New Voice of Ukraine scrie că, potrivit surselor sale, la 29 ianuarie, a avut loc într-adevăr o întâlnire privată între Zelenski și Zalujnîi, în timpul căreia președintele Ucrainei i-a propus generalului să demisioneze din funcția de șef al forțelor armate.

Acesta ar fi răspuns că „este dreptul comandantului suprem al armatei (Zelenski) să decidă cu cine colaborează", scrie ZN.ua, adăugând că Zalujnîi nu are de gând să-și scrie demisia. 

O sursă a publicației The New Voice of Ukraine (NV) din cadrul Comitetului pentru Securitate Națională al Verkhovna Rada a declarat că biroul lui Zelenski „plănuiește să schimbe întreaga linie de lideri ai forțelor de securitate și apărare". Dar sursele publicației din cadrul Direcției Generale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina (HUR) au transmis, neoficial, că nu dețin informații privind o posibilă reconfirmare în funcție a șefului Direcției, generalul Kirilo Budanov, după apariția, în spațiul public, a zvonurilor care sugerau că Budanov (foto jos) ar fi înlocuitorul lui Zalujnîi. Un alt nume vehiculat ca posibil înlocuitor al lui Zalujnîi este cel al generalului Oleksandr Sîrskîi/Syrskyi, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, arhitectul victoriei ucrainene contra rușilor din toamna lui 2022 când invadatorii au fost alungați de la Harkiv .

Financial Times opinează că înlocuirea lui Zalujnîi ar provoca un scandal în cadrul armatei și societății civile a Ucrainei, printre care generalul se bucură de un sprijin imens.

„Va avea un impact foarte negativ asupra [moralului] armatei”, a declarat istoricul militar ucrainean Mihailo Jirohov pentru The New Voice of Ukr, adăugând că este vorba, mai degrabă, despre zvonuri sunt „fabricate”.

„Dar nu de presa ucraineană sau de ruși, ci de foarte sus.  E o invenție venită de la cel mai întalt  nivel”, a mai precizat istoricul Jirohov.

Înlocuirea lui Zalujnîi ar putea, de asemenea, să deranjeze partenerii occidentali ai Ucrainei, inclusiv oficialii militari care au lucrat îndeaproape cu generalul în ultimii doi ani la conceperea strategiilor de luptă. Și va veni într-un moment critic al războiului, în timp ce Kievul așteaptă să vadă dacă va primi asistența militară și financiară critică în valoare de miliarde de dolari din partea SUA și a UE.

Corupție gravă la vârful armatei

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat, zilele trecute, că a descoperit o schemă de corupţie la achiziţionarea de armament de către armata ucraineană, valoare totală a fraudei fiind echivalentă cu aproximativ 40 de milioane de dolari.

SBU a informat că o investigaţie „a arătat că angajaţi ai Ministerului Apărării şi manageri ai furnizorului de arme Lvov Arsenal au furat aproape 1,5 miliarde de grivne în cadrul unei tranzacţii de cumpărare de obuze". 

„Potrivit anchetei, foşti şi actuali funcţionari de rang înalt din Ministerul Apărării şi manageri ai companiilor afiliate au fost implicaţi în delapidare", potrivit SBU, care a adăugat că deturnarea de fonduri a inclus achiziţionarea a 100.000 de obuze pentru armata ucraineană. SBU a menţionat că un contract pentru obuze a fost semnat cu Lvov Arsenal în august 2022 - la şase luni după începerea războiului - şi că plata a fost făcută în avans, unele fonduri fiind transferate în străinătate.

Cu toate acestea, armamentul nu au fost furnizat niciodată şi unele fonduri au fost transferate ulterior în alte conturi din străinătate, precizează SBU într-un comunicat de presă. 

Cinci persoane au fost reținute în prima etapă a procedurilor judiciare ucrainene. Unul dintre suspecţi a fost arestat în timp ce încerca să treacă frontiera ucraineană. 

Anunţul privind frauda de proporţii, confirmată de Ministerul Apărării ucrainean, va avea o rezonanţă uriaşă în ţara afectată de invazia rusă care durează de aproape doi ani. Lupta pentru eradicarea corupţiei rămâne o problemă majoră în Ucraina, în contextul deciziei Uniunii Europene de anul trecut de a deschide negocieri oficiale de aderare cu Kievul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.