Pregătirile SUA pentru scenariul unei invazii chineze asupra Taiwanului sunt în toi. Capacitatea pe care armata americană vrea să o sporească cu celeritate


  • ACP
  • Jan 31, 2024 22:21
  • 512
Pregătirile SUA pentru scenariul unei invazii chineze asupra Taiwanului sunt în toi. Capacitatea pe care armata americană vrea să o sporească cu celeritate

Armata americană încearcă să-și pună rapid la punct rețeaua logistică din Pacificul de Sud Est, pentru a putea răspunde eficient unei invazii chineze asupra Taiwanului, după ce s-a constatat că una dintre cele mai mari vulnerabilități ale sale este logistica militară din regiune. 

Exercițiile militare Talisman Saber ale Statelor Unite și aliaților, de vara trecută, au avut și rolul mai puțin vizibil de a crea stocuri noi de echipamente militare în Australia, după ce exercițiile s-au încheiat. Echipamentele rămase în urma exercițiilor Talisman Sabre au inclus aproximativ 330 de vehicule și 130 de containere ce au fost depozitate în Bandiana, în sud-estul Australiei, cantitate de echipamente suficientă pentru a susține aproximativ trei companii de logistică - cu până la 500 de soldați sau mai mulți - concentrate să se asigure că proviziile ajung la luptători în cazul unei confruntări militare.  

Generalul de armată Charles Flynn, comandantul superior al armatei în Pacific, a declarat pentru Reuters că "există o serie de alte țări din regiune cu care avem deja acorduri pentru a face asta", a adăugat el, fără a numi țările în cauză.  

Statele Unite încearcă să-și răspândească centrele logistice militare în Pacific după ce experții militari americani au ajuns la concluzia că Beijingul ar putea încerca, în cazul unui conflict militar, să bombardeze proviziile de combustibil pentru avioane sau pentru realimentarea navelor. Astfel ar fi paralizată o bună parte din puterea aeriană și maritimă a Statelor Unite, iar China nu ar mai fi nevoită astfel să lupte cu multe din avioanele puternic înarmate ale Statelor Unite sau să înfrunte mare parte din flota de război americană.  

Armata americană caută locații mai sigure pentru depozitarea echipamentelor, precum Australia, chiar dacă extinde cooperarea cu Filipine, Japonia și alți parteneri din Pacific. Administrația Biden a anunțat în iulie că Statele Unite va crea, de asemenea, un centru logistic interimar în Bandiana, Australia, cu scopul de a avea o "zonă de sprijin logistic durabilă" în Queensland.

Un înalt oficial al armatei americane a spus pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, că proviziile de muniție se află în fruntea listei de priorități în Indo-Pacific, urmate de combustibil, alimente și piese de schimb pentru echipamente. 

"Dacă rămânem fără muniție, va fi o problemă stringentă", a mai spus oficialul, adăugând că planificarea pentru situația unei urgențe în Taiwan este deja în curs de desfășurare. 

Într-un conflict militar major, navele marinei ar putea rămâne rapid fără apărare antirachetă, conform analizei specialiștilor militari. Într-un joc de război desfășurat pentru Congres în aprilie, China a pregătit un asalt amfibiu asupra Taiwanului lansând lovituri aeriene masive împotriva bazelor americane din regiune, cum ar fi baza navală americană de pe insula japoneză Okinawa și baza aeriană Yokota aflata la vest de Tokyo. Impactul posibil al atacurilor asupra centrelor logistice, a navelor de realimentare și a cisternelor de realimentare aeriană, a reprezentat un "apel de trezire" pentru mulți membri ai Congresului, a declarat Becca Wasser, care a condus jocul de război. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.