Președintele CJ Prahova, liberalul Iulian Dumitrescu, și sora sa, vizați de percheziții într-un dosar DNA de luare de mită şi de fals în declaraţii


Președintele CJ Prahova, liberalul Iulian Dumitrescu, și sora sa, vizați de percheziții într-un dosar DNA de luare de mită şi de fals în declaraţii

Procurorii DNA au descins, joi dimineaţă, la mai multe adrese unde se află locuințe deținute sau conectate cu preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, liberalul Iulian Dumitrescu, unul dintre cei patru prim-vicepreşedinți ai PNL.

Percheziţii ar avea loc şi la sora preşedintelui CJ Prahova, iar cei doi ar urma să fie aduși la sediul DNA București pentru audieri.

Procurorii ar fi vizat și reședința lui Dumitrescu din cartierul de lux Stejarii din nordul Capitalei, unde liberalul deține un apartament de 800 de metri pătrați, pentru care plătește lunar o chirie de 6.000 de euro. Soția lui Iulian Dumitrescu conduce un Lamborghini Urus evaluat la 250.000 de dolari, conform G4Media.

În total ar fi vorba despre 16 percheziţii, iar ancheta ar viza modul de acordare a contractului pentru centura oraşului Mizil, existând suspiciuni de luare de mită şi de fals în declaraţii la adresa liberalului. Mita s-ar fi luat prin intermediul surorii acestuia.

Unul dintre cei mai influenți lideri liberali, Iulian Dumitrescu a fost unul dintre principalii pretendenți din PNL pentru funcția de ministru al  Transporturilor în guvernul Nicolae Ciucă. S-a numărat printre promotorii unei înțelegeri privind guvernarea rotativă cu PSD.

Iulian Dumitrescu, 51 de ani, a fost ales președinte al Consiliului Județean Prahova din partea PNL în 2020, după ce a fost senator de Prahova în mandatul 2016-2020 și senator de Călărași în mandatul 2012-2016 din partea aceluiași partid.

În 2018 a încercat să îi ia locul fostului lider PNL Ludovic Orban, fiind sprijinit de contestatarii grupați în tabăra care l-a susținut pe Cristian Bușoi la congresul din 2017, printre care Marian Petrache, Teodor Atanasiu și Mihai Voicu.

Dumitrescu deține, conform declarației de avere depuse la intrare în funcția județeană, două apartamente în București – unul are 144 de metri pătrați, celălalt de 45 de metri pătrați, cumpărate în 2004 și 2008, deținute împreună cu soția sa Alexandra Paula Dumitrescu, și un Land Rover, din 2014, potrivit Europa Liberă.

Pe parcursul celor două mandate de senator, din declarațiile de avere ale senatorului se evidențiază două terenuri care i-au adus venituri importante – unul lângă București, în comuna Berceni, iar celălalt în Răzvad, județul Dâmbovița, un apartament de 56 de mp, în București și o mașină de lux.

Terenurile – unul de 5000 de metri pătrați, obținut din comasarea a două parcele de 2500 de metri pătrați, situat în comuna Berceni și celălalt de 16.320 de metri pătrați, obținut tot din alipire – i-au adus, pe parcursul perioadei în care le-a deținut, venituri de aproape 1 milion de euro, din chirie și vânzare. Cele două suprafețe au fost vândute firmei Bucegi Invest S.A. pentru 969.000 de lei, respectiv 775.200 de lei.

Conform datelor de la Registrul Comerțului, Iulian Dumitrescu mai apare, în momentul de față, în registre în șase societăți toate radiate – DELTA CONTCONSULT SRL, DGM AGREGATE SRL, LAUCRIST SRL, LONE SRL, OMEGA PRODUCTION SRL si EURO GRUP DG TRANSPORT SRL. Dumitrescu a început să renunțe la afaceri, în 2012, când a fost ales senator.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.