Mircea Carp, o legendă a Exilului și a radioului românesc, a împlinit zilele trecute 101 de ani. ”S-auzim numai de bine!”


Mircea Carp, o legendă a Exilului și a radioului românesc, a împlinit zilele trecute 101 de ani. ”S-auzim numai de bine!”

Descendent al familiei boierești Carp, fiind înrudit cu P.P. Carp și cu Lascăr Catargiu, nepot al lui Garabet Ibrăileanu, s-a născut la Gherla, însă a copilărit la Botoșani. Militar de carieră, a luptat atât pe frontul de Est, cât și pe frontul de Vest, fiind rănit în luptă și decorat de Regele Mihai.

În 1946 a fost dat afară din armată și arestat și închis la Văcărești pentru legăturile sale cu organizațiile de rezistență anticomunistă, fiind eliberat după câteva luni din lipsă de probe. Pleacă clandestin în exil în ianuarie 1948, de unde emigrează în SUA unde devine redactor, iar ulterior șef al serviciului românesc al radioului Vocea Americii, devenind una dintre cele mai importante voci ale exilului românesc anticomunist. Părinții și bunicii noștri riscau mult în acei ani sub comunism pentru a-l asculta la radio în mod clandestin.

În 1969 vizitează România în plin regim comunist alături de președintele american Richard Nixon, care l-a inclus pe lista de protocol, făcând presiuni pentru acceptarea lui Carp în delegația SUA.

Ulterior, din 1979 până în 1995 a fost director asistent la Radio Europa Liberă. Actualmente, locuiește în Germania.

În vara anului 2019 am avut onoarea și bucuria de a-l cunoaște când a vizitat locurile copilăriei sale, ocazie cu care am petrecut câteva zile în compania domniei sale, vizitându-ne și la sediul nostru din Iași. Atunci i-am făcut și bucuria de a restaura monumentul funerar al familiei sale din Cimitirul Eternitatea din Iași.

Cu farmercul vocii sale și cu ținuta sa ofițerească ne-a încurajat să rămânem pe drumul cel bun al apărării libertății și demnității neamului românesc!

„S-auzim numai de bine!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.