Succes major al Israelului împotriva Iranului: Loviturile efectuate asupra militarilor iranieni din Siria determină retragerea unui număr mare de ofițeri ai Gărzilor Revoluționare Iraniene


  • ACP
  • Feb 1, 2024 21:20
  • 770
Succes major al Israelului împotriva Iranului: Loviturile efectuate asupra militarilor iranieni din Siria determină retragerea unui număr mare de ofițeri ai Gărzilor Revoluționare Iraniene

Moartea mai multor ofițeri superiori iranieni din Siria, în urma atacurilor israeliene din ultimele luni, au dus la reducerea semnificativă a numărului membrilor Gărzii Revoluționare Iraniene pe teritoriul sirian, conform surselor publicației Al Arabiya.        

Chiar dacă Teheranul și-a accentuat discursul belicos împotriva Israelului și a Statelor Unite după moartea ofițerilor de rang înalt, în urma loviturilor aeriene, în care a murit și unul dintre generalii de top ai serviciilor de informații ale Gărzilor, decizia Iranului de a retrage ofițerii superiori ar putea fi determinată parțial și de grija de a nu fi absorbit direct de un conflict care clocotește în Orientul Mijlociu.

Un înalt oficial de securitate regională, informat de Teheran, a declarat pentru Al Arabiya că mai mulți comandanți iranieni au părăsit Siria împreună cu zeci de ofițeri de rang mediu, descriind acest lucru drept o reducere a prezenței ofițerilor iranieni. Pentru a-și păstra influenta în Siria, spun alte surse iraniene, Teheranul se va baza mai mult pe miliția șiită aliată, pentru o perioadă.  

Iranul a trimis mii de luptători în Siria în timpul războiului din interiorul țării, început în 2011, pentru a-l susține pe Assad și pentru a-și crește prezența în regiunea din jurul Israelului, iar mulți dintre iranienii prezenți pe teritoriul sirian sunt membri ai Gărzilor Revoluționare, care servesc oficial în rolul de consilieri militari. Sursele Al Arabiya spun că Gărzile vor gestiona de acum operațiunile siriene de la distanță, cu ajutorul grupării Hezbollah, controlată de Teheran. 

"Iranienii nu vor abandona Siria, dar și-au redus prezența și mișcările în cea mai mare măsură" au spus sursele iraniene, care au adăugat că reducerea prezenței lor "ar ajuta Teheranul să evite să fie atras în războiul Israel-Gaza".

În cel mai recent atac, la Damasc, pe 20 ianuarie, cinci membri ai Gărzilor Revoluționare au fost uciși, printre care se afla și un general care conducea serviciul de intelligence pentru Forța Quds, responsabilă de operațiunile din afara Iranului ale Gărzilor. În alt atac, pe 25 decembrie, în afara Damascului, a fost ucis un consilier senior al Gărzii Revoluționare responsabil de coordonarea dintre Siria și Iran. La înmormântarea sa, serviciul religios a fost condus de liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.