Simion, indezirabil pe teritoriul R. Moldova. Rareș Bogdan: "Este cât se poate de clar că există motive întemeiate! PNL va cere date cu privire la motivele interdicției. E normal ca opinia publică din România să le știe". Ce spune liderul liberal despre strategia de comunicare ce trebuie adoptată pentru a fi combătute partidele extremiste AUR și SOS


Simion, indezirabil pe teritoriul R. Moldova. Rareș Bogdan: "Este cât se poate de clar că există motive întemeiate! PNL va cere date cu privire la motivele interdicției. E normal ca opinia publică din România să le știe". Ce spune liderul liberal despre strategia de comunicare ce trebuie adoptată pentru a fi combătute partidele extremiste AUR și SOS

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL și lider al delegației eurodeputaților români din cadrul PPE, a declarat vineri seară, la Digi24, că formațiunea sa politică va solicita puterii de la Chișinău o detaliere a motivelor pentru care i-a fost prelungită cu 5 ani interdicția președintelui AUR, George Simion, de a intra pe teritoriul Republicii Moldova, astfel încât românii să fie informați cu privire la acest aspect esențial pentru "asanarea spațiului politic românesc". Totodată, Rareș Bogdan a adăugat că "este cât se poate de clar că există motive întemeiate" pentru impunerea unei astfel de interdicții. 

Chestionat cu privire la creșterea în sondaje a partidelor AUR și SOS, Rareș Bogdan a atras atenția că liderii politici pro-occidentali au datoria de a explica beneficiile apartenenței României la spațiul euro-atlantic, inclusiv de ordin financiar, pentru a combate astfel ascensiunea unor formațiuni politice extremiste. 

Moderator: Informația serii vine din Republica Moldova. Liderul partidului care se bate în sondaje cu PNL are interzis pentru încă 5 ani intrarea în țară. Spun cei de la Chișinău că ar putea reprezenta pericol pentru siguranța națională și stabilitatea de acolo. Ce înseamnă acest lucru pentru România, pentru politica românească?

Rareș Bogdan: Cred că PNL va face o adresă extrem de clară adresată prin intermediul Guvernului României, vom solicita asta, pentru a cere date cu privire la motivele pentru care este interzis în Republica Moldova, pentru a ști exact ce se întâmplă cu domnul Simion, pentru că dânsul conduce un partid care este mult în spatele PNL, nu doar ca istorie, ci și ca performanțe, dar cred că e cât se poate de logic pentru noi, în contextul în care extremismul a prins avânt în mișcarea asta a politicilor europene, să știm exact ce se întâmplă. Dacă doamna Maia Sandu și Guvernul de la Chișinău au ales să dea o interdicție pe încă 5 ani de zile unui cetățean român, date fiind relațiile speciale pe care Republica Moldova le are cu Bucureștiul, este cât se poate de clar că există motive întemeiate, și e normal ca opinia publică din România să știe aceste motive, iar noi, ca lideri politici, să cunoaștem toate aceste lucruri, pentru că cu siguranță, nu poate fi decât un ajutor pentru asanarea a ceea ce înseamnă spațiul politic românesc. 

Moderator: Vedem o creștere a acestor partide în sondaje. Partidul AUR și cel al Dianei Șoșoacă împreună ajung undeva la 25-30%. Credeți că circul prinde până la urmă și este motivul pentru care au crescut acești lideri politici? 

Rareș Bogdan: Știți foarte bine ce s-a întâmplat în anii '30, '40 în Europa. Istoria, de multe ori se întoarce, roata istoriei revine, și vedem că acest pericol este real. Eu nu mă uit neapărat spre partidele și liderii gălăgioși ai acestor partide, fie că sunt AfD în Germania, fie că sunt Frontul Național în Franța, sau Partidul Libertății în Olanda. Nu mă uit la AUR sau la SOS ca partide care reușesc să convingă alegătorii. Mă uit că se urcă pe un val al unor cetățeni care poate sunt prea puțin informați, sau a unor oameni care sunt supărați, care sunt radicalizați, și care nu cunosc beneficiile construcției europene, nu cunosc spre ce se îndreaptă lumea și cât de importantă este siguranța. Cred că aici este o chestiune pe care o privesc ușor diferit față de alți lideri politici. Consider că noi, liderii politici pro-occidentali, pro-UE, pro-americani suntem cei care suntem responsabili să explicăm fiecărui cetățean european, în această splendidă construcție care găzduiește 500 de milioane de cetățeni europeni, de ce este importantă construcția europeană, cât de importantă este toleranța, de ce e pericolul suprem, pericolul major și fatal extremismul în acest moment, și cum extremismul poate să creeze dereglări extrem de serioase la nivelul continentului european și la nivelul României, și apartenenței noastre la Uniunea Europeană, poate crea o chestiune de instabilitate, și, de asemenea, de sărăcie. Trebuie să vorbim despre cele 90 de milioane de euro intrate în România, bani europeni, să vorbim despre 3,2 miliarde subvenții directe în agricultură, să vorbim despre ceea ce a însemnat Europa pentru România, și ceea ce înseamnă Europa pentru România, și să privim cu foarte mare atenție, să înfruntăm extremismul, în primul rând informând cetățeanul european și cetățeanul român.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.