Mai multe avioane americane de luptă au lovit puternic, vineri noapte, în Irak și Siria, locații ale Gărzilor Revoluționare ale Iranului și ale milițiilor susținute de Teheran. Biden: ”E doar începutul!”


Mai multe avioane americane de luptă au lovit puternic, vineri noapte, în Irak și Siria, locații ale Gărzilor Revoluționare ale Iranului și ale milițiilor susținute de Teheran. Biden: ”E doar începutul!”

Vineri, un număr mare de avioane americane au început să efectueze atacuri împotriva locațiilor cunoscute ale Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice ale Iranului (IRGC)-Forța Quds și a milițiilor susținute de Iran în Irak și Siria. Se întâmplă după atacul sinucigaș cu drone care a ucis trei militari americani în Iordania week-endul trecut.

„La comanda mea, forțele militare americane au lovit ținte în facilități din Irak și Siria pe care IRGC și miliția afiliată le folosesc pentru a ataca forțele americane”, a declarat vineri președintele american Joe Biden. ​

Au fost lansate peste 125 de bombe de precizie asupra a 85 de ținte, care includ centre de comandă și informații, zone de depozitare a rachetelor și dronelor, „facilități logistice și ale lanțului de aprovizionare cu muniție ale grupurilor de miliție și ale sponsorilor lor - IRGC - care au facilitat atacurile împotriva forțelor SUA și ale coaliției”, conform Comandamentului Central (CENTCOM) din Statele Unite. 

La atac au participat inclusiv bombardiere cu rază lungă de acțiune lansate de pe teritoriul american, a mai declarat CENTCOM. Nu au fost efectuate lovituri în interiorul Iranului, chiar dacă administrația Biden a acuzat deschis țara islamica pentru atacurile asupra trupelor americane din regiune. 

Nu a fost imediat clar cât de multe daune au provocat atacurile americane de vineri din Siria și Irak sau câți militanți susținuți de Iran au fost uciși, dar guvernul irakian a declarat, sâmbătă, că cel puțin 16 persoane, inclusiv civili, au fost ucise și alte 25 au fost rănite ca urmare a loviturilor efectuate de armata americană în cursul nopții.

Un purtător de cuvânt a al guvernului Irakian a descris atacurile împotriva milițiilor și intereselor Iranului drept ”o nouă agresiune împotriva suveranității Irakului”, care ar duce Irakul și regiunea pe pragul prăpastiei.

De asemenea, Ministerul de Externe al Siriei a condamnat atacurile americane asupra țintelor din Irak și Siria. Într-o declarație pentru presă se spune că atacurile au dovedit „încă o dată că forțele americane militare amenință pacea și securitatea internațională, aprinzând conflictul în regiune”

Președintele Joe Biden a anunțat că atacurile aeriene sunt doar începutul răspunsului Statelor Unite și că acestea „vor continua în momente și locuri alese de noi”

„Statele Unite nu caută conflicte în Orientul Mijlociu sau oriunde altundeva în lume. Dar să știe toți cei care ar putea încerca să ne facă rău: dacă faceți rău unui american, vom răspunde”, a conchis Biden – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.