ANALIZĂ: Din cauza lipsei de muniții pentru artilerie, conducerea politică și militară a Ucrainei ar putea fi obligată să ia decizii dificile de prioritizare a unor segmente de front în dauna altora


ANALIZĂ: Din cauza lipsei de muniții pentru artilerie, conducerea politică și militară a Ucrainei ar putea fi obligată să ia decizii dificile de prioritizare a unor segmente de front în dauna altora

Analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) consideră că, dacă nu va fi reluată livrarea de muniție în cantități mari din Occident, Kievul ar putea fi obligat să ia decizii dificile cu privire la prioritizarea unor segmente ale frontului în dauna altora, în funcție de zonele unde pierderile teritoriale ar putea fi mai puțin dăunătoare. 

Întârzierile în ajutorul de securitate și lipsa muniției pentru artilerie din partea țărilor occidentale „vor genera incertitudine în planurile operaționale ucrainene”, se avertizează în analiza ISW. 

„Investigațiile cu sursă deschisă indică faptul că forțele ruse beneficiază de deficitul de muniție al Ucrainei și de incapacitatea de a desfășura un război suficient de contrabaterie”, se punctează. 

Frontelligence Insight (organizație ucraineană open-source) a explicat că trupele ruse au început să-și concentreze atacurile de artilerie în ianuarie 2024 într-un mod care indică faptul că forțele ucrainene duc lipsa obuzelor pentru artilerie, la fel ca în perioada de la sfârșitul anului 2022 până la începutul anului 2023. 

Frontintelligence a precizat că forțele ucrainene „uneori pot lovi artileria rusă, dar, în general, nu dispun de muniție adecvată pentru un foc eficient de contrabaterie”

În absența focului de contrabaterie din partea armatei ucrainene, artileria rusă poate distruge așezările din proximitatea frontului, făcând aproape imposibil pentru forțele ucrainene să le apere. 

De asemenea, forțele ucrainene nu au suficient de multe drone FPV (First Person View) cu rază mare de acțiune, care să le permită să lovească numeroasele sisteme de artilerie rusești desfășurate la 15-24 km de linia de contact – mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.