Zeci de jurnaliști au fost arestați, la Moscova, în timp ce documentau un protest al nevestelor de ruși mobilizați pentru frontul din Ucraina


Zeci de jurnaliști au fost arestați, la Moscova, în timp ce documentau un protest al nevestelor de ruși mobilizați pentru frontul din Ucraina

Poliția rusă a reținut, sâmbătă, cel puțin 20 de jurnaliști, printre care și pe corespondenții AFP și Deutsche Welle, care acopereau un protest organizat în centrul Moscovei de soțiile celor mobilizați pentru frontul din Ucraina.

Un jurnalist video al AFP reținut a declarat că reporterii ruși și străini au fost transportați cu dubele la o secție de poliție.

Grupul de reporteri, format numai din bărbați, a fost reținut în timp ce însoțea, pentru a se documente și filma, grupul de femei protestatare care se îndreptau spre Piața Roșie.

Imaginile video au arătat cum poliția îi „conducea” pe reporteri purtând veste de presă galbene în dubele poliției. VIDEO AICI.

De mai multe săptămâni, soțiile bărbaților mobilizați organizează proteste în fața zidurilor Kremlinului, cerând ca bărbații lor, trimiși pe frontul din Ucraina ca urmare a decretului de mobilizare parțială a lui Vladimir Putin din 21 septembrie 2022, să fie aduși acasă. Femeile se strâng săptămânal lângă zidurile Kremlinului și depun flori roșii la mormântul unui soldat necunoscut.

Mișcarea - extrem de incomodă pentru autorități - a rămas până acum nepedepsită, scrie The Moscow Times.

Ea a fost ignorată de mass-media de stat, Rusia având legi stricte de cenzură.

Subiectul este deosebit de sensibil pentru Kremlin înaintea alegerilor prezidențiale din martie, la care Putin candidează pentru un al cincilea mandat la Kremlin.

Jurnalistul AFP reținut a declarat că, în total, aproximativ 40 de persoane au luat parte la protest.

O transmisiune live online postată de grupul de femei a surprins participantele mergând împreună prin centrul Moscovei.

„Suntem aici în calitate de femei care au nevoie de soții lor", a spus una dintre ele, avertizând că vor „deveni creative" în cazul în care autoritățile vor încerca să le reprime protestul.

Mișcarea a fost tratată până acum cu „delicatețe” de autoritățile ruse, care nu par dispuse să sporească furia în societate prin arestarea femeilor.

O altă femeie din transmisiunea video în direct a declarat că protestul a avut ca scop și să le arate rușilor care trăiesc normal, în timpul conflictului din Ucraina, "că există o altă parte a societății care suferă tot timpul".

Potrivit lui Putin, 244.000 din cele 617.000 de forțe ale Moscovei în Ucraina sunt bărbați mobilizați.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.