Doi militari din nordul Bucovinei au primit certificate de conferire a unor apartamente de la președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În total, au fost înmânate 30 de certificate. Pentru ce merite sunt oferite


Doi militari din nordul Bucovinei au primit certificate de conferire a unor apartamente de la președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În total, au fost înmânate 30 de certificate. Pentru ce merite sunt oferite

Doi militari nord-bucovineni au primit certificate de asigurare cu câte un apartament de la președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Președintele le-a înmânat personal documentele. 

Este vorba despre colonelul Roman Mamavko și sergentul Bohdan Magalyas, scrie promin.cv.ua (detalii AICI

Roman Mamavko este originar din satul Kobolchyn, comuna Sokyryanska. Din 2014, a participat la operațiunea antiteroristă și la Operațiunea Forțelor Comune din estul Ucrainei. După invazia rusească la scară largă, brigada în care Mamavko e comandant a apărat orașul ucrainean Popasna din regiunea Luhansk timp de aproape 3 luni. Reținând soldații ruși în această zonă a liniei frontului, militarii aflați sub comanda lui Roman Mamavko au împiedicat inamicul să-și aducă rezerve în direcția Kievului și a altor orașe importante.  

Bohdan Magalyas este originar din satul Vartykivtsi, regiunea Cernăuți. A plecat la război în primăvara anului 2022. Anterior locuise și lucrase în străinătate, dar începutul invaziei rusești la scară largă a coincis cu o vacanță pe care o petrecea în Ucraina. Bohdan, care nu mai servise niciodată în armată, s-a alăturat voluntar. Era inginer electrician de profesie, dar acum a devenit medic militar. A studiat la Ternopil și în Spania, iar în iulie 2023 a urmat o pregătire specială la Academia Armatei din Toledo.

În total, Volodimir Zelenski a înmânat 30 de certificate de asigurare a unor apartamente pentru soldați ucraineni. Acestea sunt oferite celor care s-au învrednicit cu titlul de Erou al Ucrainei, precum și familiilor celor căzuți la datorie. 

Anterior, Zelenski i-a acordat nord-bucovineanului Bohdan Magalyas ordinul "Steaua de Aur a Eroului Ucrainei". Magalyas a participat la respingerea agresiunii rusești în Kherson și Zaporizhzhia. Aflat constant sub focul intens al inamicului, Magalyas a reușit să evacueze soldații răniți de pe câmpul de luptă și le-a acordat primul ajutor. În timpul evacuării, tânărul medic militar s-a angajat în mod repetat în schimburi de focuri cu ocupanții ruși.

În decembrie 2022, Bohdan Magalyas a suferit o contuzie și o rană ușoară provocată de un șrapnel, dar a refuzat spitalizarea și a continuat să îndeplinească sarcini cot la cot cu camarazii săi, scrie promin.cv.ua – detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.