În pofida vizitei efectuate luni în Parlamentul de la Budapesta de mai mulți ambasadori din țările NATO, Ungaria continuă să refuze să dea undă verde aderării Suediei la Alianța Nord-Atlantică


  • ACP
  • Feb 5, 2024 21:13
  • 419
În pofida vizitei efectuate luni în Parlamentul de la Budapesta de mai mulți ambasadori din țările NATO, Ungaria continuă să refuze să dea undă verde aderării Suediei la Alianța Nord-Atlantică

Ambasadorii mai multor state NATO, printre care cei din Statele Unite, Danemarca și Polonia, au participat luni la o sesiune a Parlamentului maghiar pentru a convinge Budapesta să aprobe cererea Suediei de a adera la Alianță. Ungaria a rămas ultima țară NATO care nu a ratificat cererea de aderare a Suediei, ridicând preocupări serioase în rândul aliaților săi.

​Reuniunea extraordinară a parlamentului convocată de opoziție a dus însă atât la respingerea ratificării, cât și la amânarea ei pentru o perioadă mai lungă, conform presei maghiare.

"Este extrem de neplăcut că până astăzi, aceștia (Fidesz) au blocat aderarea Suediei la NATO", a declarat în Parlament Mate Kanasz-Nagy, parlamentar al partidului de opoziție LMP, făcând referire la partidul de guvernământ al premierului Orban.

"El (Orban) vrea să-l favorizeze pe (președintele rus) pe Putin, rupând astfel unitatea NATO", a zis Agnes Vadai, parlamentar al Coaliției Democrate, din opoziție.

Máté Kocsis, liderul grupului Fidesz din parlament, a scris pe pagina sa de socializare de pe Facebook că ratificarea aderării Suediei la NATO poate avea loc "chiar la începutul" sesiunii parlamentare obișnuite, dar aceasta necesită o întâlnire între cei doi prim-miniștri - maghiar și suedez - la Budapesta. 

"Dacă aderarea este importantă pentru suedezi, ei vor veni aici, la fel cum au fost și în Turcia", a spus Kocsis în postarea sa.

Ambasadorii țărilor NATO care au participat la sesiune nu au făcut nicio observație înainte de a intra în Parlament, dar e de așteptat să existe reacții din partea lor.

Publicația Göteborgs-Posten a scris despre presiunea din ce în ce mai mare a Washingtonului asupra Budapestei, pentru a determina parlamentul maghiar să aprobe aderarea Suediei cât mai curând posibil. În același timp există o mulțime de presiuni asupra premierului suedez, Ulf Kristersson, căruia i se poate pune întrebarea când vă călători la Budapesta pentru negocia aderarea direct cu premierul Orban. Premierul suedez a declarat anterior că vă veni în Ungaria după ratificare, dar guvernul maghiar a spus clar că vrea să aibă loc întâlnirea dintre cei doi șefi de guverne la Budapesta înainte de a da un răspuns favorabil.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.