VIDEO Misiuni desfășurate cu succes în Africa de forțele speciale ucrainene. Cum s-a derulat interogatoriul unui grup de mercenari Wagner capturați în Sudan


VIDEO Misiuni desfășurate cu succes în Africa de forțele speciale ucrainene. Cum s-a derulat interogatoriul unui grup de mercenari Wagner capturați în Sudan

Kyiv Post a prezentat luni, în exclusivitate, un videoclip în care mai mulți ofițeri ai Direcției de Informații Militare a Ucrainei interoghează un grup de mercenari Wagner capturați în Republica Sudan. (videoclipul poate fi văzut AICI)

Operatorii forțelor speciale din grupul de luptă Timur, parte a Direcției de Informații Militare (HUR) din Ucraina, sunt văzuți în filmare examinând un camion cu mai multe urme de gloanțe și corpul unui soldat cu însemnele grupului Wagner, care se afla pe scaunul pasagerului. Apoi este arătat un ofițer HUR anchetând un prizonier vorbitor de limbă rusă. 

"Care este rangul tău?", l-a întrebat militarul ucrainean. 

"Soldat", a răspuns mercenarul. 

"Unitatea ta?". 

"PMC Wagner". 

"Cum ai ajuns aici în Sudan?", a mai întrebat militarul ucrainean. 

"Am condus prin Republica Centrafricană până la Khartoum", a răspuns mercenarul. 

"Care a fost scopul?". 

"Pentru a răsturna guvernul local", a spus mercenarul rus. 

"Câți dintre voi sunteți aici?". 

"100 de oameni", a venit răspunsul rusului.  

În videoclip sunt arătați apoi alți doi prizonieri africani - probabil recrutați de mercenarii Wagner - care sunt interogați alături de soldatul vorbitor de limbă rusă.  

Potrivit unor surse deschise, forțele speciale ucrainene operează în Republica Sudan de cel puțin câteva luni.  

O alta înregistrare video, filmată în "ultimele săptămâni", a arătat drone ucrainene care vizau "mercenari ruși" și "partenerii lor teroriști locali" în trei vehicule diferite, într-o parte nedezvăluită a Sudanului. 

"Distrugerea mercenarilor ruși și a partenerilor lor teroriști locali din Sudan este probabil executată de către forțele speciale ucrainene. Operațiunile pe care le-am planificat (în Sudan - n.red.) sunt în curs de desfășurare", au spus pentru Kyiv Post surse din cadrul serviciilor speciale ucrainene. De asemenea, CNN a informat în septembrie 2023 că agențiile de informații ucrainene ar putea fi în spatele unei serii de lovituri cu drone și a unei operațiuni la sol împotriva militanților Wagner, lângă capitala Sudanului. Atacurile împotriva mercenarilor Wagner au fpst executate cu drone DJI MAVIC 3 și drone FPV, care sunt populare în rândul Forțelor de Apărare ucrainene, ceea ce ar confirma informația că e vorba de operațiuni ale forțelor speciale ucrainene.  

Totodată, în noiembrie 2023, au fost prezentate de Kyiv Post alte două videoclipuri care păreau să-i arate pe militarii HUR vânând mercenarii ruși în Sudan.  

Rusia a fost implicată direct într-o lovitură de stat în Sudan în anul 2019, livrând prin grupul Wagner arme uneia dintre părțile angajate în conflict. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în toamna anului trecut că a avut o întâlnire improvizată cu șeful Consiliului suveran sudanez, Abdel Fattah al-Burhan, cu care a discutat "despre provocările comune de securitate, și anume despre activitățile grupurilor armate ilegale finanțate de Rusia".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.