Republicanul Mike Pompeo, fost secretar de stat în mandatul lui Donald Trump și fost director al CIA: „Iubesc Ucraina”/ Despre lipsa de consens din Congresul SUA privind ajutorul pentru Kiev: „Vom fi alături de poporul ucrainean. Îl vom ajuta să câștige”


Republicanul Mike Pompeo, fost secretar de stat în mandatul lui Donald Trump și fost director al CIA: „Iubesc Ucraina”/ Despre lipsa de consens din Congresul SUA privind ajutorul pentru Kiev: „Vom fi alături de poporul ucrainean. Îl vom ajuta să câștige”

Numit recent în bordul companiei de telecomunicații Kyivstar, cel mai mare operator de telefonie mobilă din Ucraina care a reușit să asigure servicii complexe chiar și în condiții dure de război, Mike Pompeo, fost director al CIA și fost secretar de stat american din mandatul lui Donald Trump, aliat și apărător devotat al acestuia, a precizat, într-un interviu pentru Kyiv Post, că, în ciuda „zgomotului politic”, Statele Unite vor continua să ofere Ucrainei sprijinul de care are nevoie.

Am venit aici pentru a-i sprijini pe cei care lucrează pentru Kyivstar. În calitate de membru relativ nou al Kyivstar. Am vrut și să cunosc echipa. Am avut o ședință a Consiliului de Administrație. De asemenea, voi interacționa cu poliția națională de aici pentru a o încuraja în misiunea sa. Și apoi mă voi întâlni și cu oficiali guvernamentali.

Kyivstar este vitală pentru Ucraina și pentru activitatea în care este angajată. Toată lumea este foarte interesată și de atacul cibernetic care a avut loc recent împotriva sa (hackerii ruși au penetrat sistemul în căutare de informații, locații, sms-uri și alte date personale, n.red). Am fost, de asemenea, implicat în răspunsul la acest atac.

Și apoi pur și simplu iubesc acest loc. Iubesc Ucraina. Am fost aici de cel puțin doisprezece ori și am o afecțiune profundă pentru poporul ucrainean”, a precizat Pompeo despre motivele vizitei sale recente în Ucraina.

Întrebat despre impasul din Congresul american unde reprezentanții republicani refuză să voteze proiectul de lege al administrației Biden, în favoarea continuării suportului financiar pentru apărarea Ucrainei, Pompeo s-a arătat optimist, precizând că SUA îi vor ajuta pe ucraineni să câștige războiul.

„Sunt convins că Statele Unite vor continua să ofere sprijinul de care Ucraina are nevoie. Dincolo de bătălia politică din interiorul Statelor Unite, există un consens în rândurile clasei politice americane cu privire la necesitatea continuării susținerii efortului Ucrainei de a riposta la atrocitățile lui Vladimir Putin. Cred că ăsta este adevărul fundamental.

Avem pe de o parte zgomotul politic, dar și un semnal de bază, nu-i așa? Și dacă separi zgomotul de semnal, semnalul care rămâne este că vom fi alături de poporul ucrainean. Îl vom ajuta să câștige.

Ultimul gând în această privință. Și nu fac politică atunci când vine vorba de lucruri legate de securitatea națională, care sunt atât de importante pentru umanitate.

Sper ca nu numai Statele Unite, ci și Europa să permite Ucrainei să câștige, ba chiar să-și dorească realmente victoria acesteia, oferindu-i toate datele necesare pentru ca Ucraina să obțină victoria. Nu o confruntare, nu o tragere de timp, ci capacitatea de a atinge stadiul final – și anume independența politică a Ucrainei față de Rusia și o structură de securitate, o arhitectură de securitate care să reducă riscul ca astfel de lucruri să se mai întâmple vreodată.

Acestea sunt cele două lucruri fundamentale pentru care cred că Statele Unite trebuie să fie alături de Ucraina. Nu ar trebui să limităm modul în care puteți utiliza sistemele de armament. Ar trebui să vă furnizăm tot ceea ce aveți nevoie. Și când vom face asta, veți câștiga, iar lumea va fi un loc mai sigur. Așadar, aceasta este concluzia”, a precizat Mike Pompeo.

Fostul secretar american a subliniat că rămâne deosebit de optimist în privința triumfului ucrainean: „Trebuie să câștigăm. Nu numai pentru poporul ucrainean, nu doar pentru poporul european, ci în mod categoric și pentru poporul american. Să demonstrăm că leadership-ul american este esențial.

Și, știți, o vechea replică a lui Churchill suna cam aș: America face întotdeauna ceea ce trebuie după ce a epuizat toate celelalte posibilități. Acest lucru rămâne valabil după 70 de ani. Sunt convins că vom face ce este necesar”.

Într-un interviu acordat postului Fox News în aprilie 2023, Pompeo, aliatul și apărătorul devotat al lui Donald Trump, a precizat că a preferat să se retragă dintr-o competiție internă care l-ar fi pus în concurență directă cu fostul său comandant suprem. „Nu este momentul potrivit pentru mine și familia mea", a precizat Pompeo.

„În fiecare etapă a serviciului meu public - ca soldat, ca membru al Camerei Reprezentanților a SUA, apoi ca director al CIA  și ca secretar de stat - am fost binecuvântat să slujesc America într-un mod care se potrivea cu timpul și momentul. Consider că nu este momentul și timpul prielnic pentru a candida din nou pentru o funcție", a explicat Pompeo în aprilie 2023.

Zilele trecute însă, fostul său șef de la Casa Albă, Donald Trump, i-a îndemnat pe republicani să nu voteze în favoarea continuării suportului financiar și militar pentru Ucraina. 

„Nu fiţi proști”, le-a spus Trump congresmenilor republicani, apreciind că „numai un idiot sau un democrat de stânga radicală ar vota pentru acest proiect de lege oribil”. 

Acest proiect de lege - care prevede în afară de acest ajutor în valoare de 60 de miliarde de dolari destinat Kievului, un ajutor în valoare de 14 miliarde dolari destinat Israelului şi o reformă a sistemului american al imigraţiei - „s-a născut mort”, a anunţat, la rândul său, preşedintele Camerei Reprezentanţilor Mike Johnson, un apropiat al lui Donald Trump.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.