Doar 7% dintre basarabeni citesc cărţi cu regularitate. Suntem săraci pentru că suntem analfabeți


Doar 7% dintre basarabeni citesc cărţi cu regularitate. Suntem săraci pentru că suntem analfabeți

În locul cărților, majoritatea preferă televizorul și mai ales gadgeturile. Specialiștii din domeniu susţin că, spre deosebire de alte ţări, în R.Moldova nu există o „cultură a lecturii”. Mai mult de atât, pentru moldovenii de la Est de Prut e o problemă să citească și texte scurte, așa că preferă video-urile de pe rețele.

59% dintre respondenți au afirmat că nu au citit nicio carte în ultimele 3 luni sau că au citit ”mai rar”. 

7% dintre respondenți au declarat că citesc cărți cel puțin lunar și doar 6% alocă timp constant pentru lectură.

Când vine vorba de vârstă, doar 11% dintre cei pasionați de lectură au 60 de ani sau peste, cei mai mulți dintre basarabenii care citesc cărți având vârstele cuprinse între 18 și 59 de ani.

Potrivit datelor Fundaţiei pentru alfabetizare mondială (The Economic & Social Cost of Illiteracy), nivelul scăzut de educaţie este destul de costisitor pentru economia mondială, care pierde anual până la 1 trilion de dolari din această cauză. Iar ţările în curs de dezvoltare ar putea pierde până la 2% din PIB.

Suntem săraci pentru că suntem analfabeți. 

Iată și răspunsul la toate întrebările.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.