Forțele ruse încearcă cu disperare să captureze în următoarea perioadă unul dintre orașele ucrainene pe care le-au bombardat necontenit: "Inamicul presează din toate direcțiile!". Motivele amplificării ofensivei rusești


Forțele ruse încearcă cu disperare să captureze în următoarea perioadă unul dintre orașele ucrainene pe care le-au bombardat necontenit: "Inamicul presează din toate direcțiile!". Motivele amplificării ofensivei rusești

Odată cu apropierea alegerilor prezidențiale în Rusia, forțele ruse fac eforturi din ce în ce mai mari pentru a obține o victorie majoră, încercând să captureze orașul ucrainean Avdiivka. Orașul este disputat de forțele Moscovei din 2014, când a căzut pentru scurt timp în mâinile separatiștilor susținuți de Moscova, iar în ultimele luni de zile are de suportat presiunea crescândă a armatei invadatoare care aruncă în luptă un număr mare de trupe și echipamente, cu prețul unor pierderi mari de oameni și echipamente militare.

Chiar miercuri, pe frontul din Avdiika, soldații uneia dintre unitățile mecanizate ucrainene au doborât cu un sistem portabil MANPADS un valoros elicopter de atac Kamov Ka-52 "Alligator" al armatei ruse.

"Inamicul presează din toate direcțiile, din păcate. Nu există o singură parte a orașului nostru care să fie mai mult sau mai puțin calmă", a declarat primarul orașului, Vitaly Barabash, pentru presa de stat ucraineană.

"Ei asaltează cu forțe foarte mari", a adăugat despre ofensiva întețită a forțelor ruse.

Barabash a caracterizat lupta ca fiind "foarte intensă" și "foarte dificilă". 

"Situația în unele direcții este pur și simplu ireală", a mai spus acesta. 

Moscova dorește ocuparea cu orice preț a orașului din regiunea Donețk - despre care pretinde că face parte din Rusia - în perioada premergătoare celei de-a doua aniversări a invaziei sale asupra Ucrainei și a alegerilor prezidențiale din martie. 

În orașul lovit de nebunia războinică a rușilor mai trăiesc sub 950 de persoane, dintr-o populație estimată înainte de război la aproximativ 33.000 de persoane, iar autoritățile ucrainene fac apel la cei ramași să plece, la rândul lor, din localitate. Ultima victimă civilă a fost înregistrată la Avdiika joi, fiind vorba de o femeie în vârstă de 72 de ani ucisă într-un atac cu rachete lansat de trupele ruse. (sursa: Ukrainska Pravda, AICI și AICI, Hurriyet Daily News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.