În această poză NU apare Iuliu Maniu în zeghe, așa cum greșit susțin diverse instituții ale statului, fundații și site-uri, ci Constantin Argetoianu, fostul președinte al Consiliului de Miniștri al României, care avea să fie asasinat tot în penitenciarul Sighet, la 8 februarie 1955


În această poză NU apare Iuliu Maniu în zeghe, așa cum greșit susțin diverse instituții ale statului, fundații și site-uri, ci Constantin Argetoianu, fostul președinte al Consiliului de Miniștri al României, care avea să fie asasinat tot în penitenciarul Sighet, la 8 februarie 1955

În special în zilele de 5 februarie, când comemorăm, an de an, martirica plecare la Domnul a lui Iuliu Maniu, cel mai important politician al României Mari, asasinat în penitenciarul de la Sighet, în 1953, observăm că diverse instituții ale statului, fundații, asociații și site-uri obișnuiesc să posteze fotografia de mai jos, susținând că aceasta l-ar reprezenta pe Iuliu Maniu în zeghe. 

426270595_24664120389900968_423101571084615530_n
(Constantin Argentoianu în zeghe, fostul președinte al Consiliului de Miniștri al României)

Președintele executiv al Fundației ”Corneliu Coposu” – l-am numit pe domnul Ion-Andrei Gherasim – atrage atenția, pe Facebook, că cel din fotografie NU este Iuliu Maniu, ci Constantin Argetoianu, fostul președinte al Consiliului de Miniștri al României. Unic descendent al unei familii boierești din Oltenia, licențiat în Drept și cu un doctorat în Medicină obținut la Paris, Argetoianu avea să piară în chinuri în temnița de exterminare de la Sighet, la 6 februarie 1955, la doi ani după trecerea lui Iuliu Maniu.    

426288877_24664145853231755_8517662315280589365_n
(Captură din dosarul de Securitate al lui Constantin Argentoianu / sursa: Ion-Andrei Gherasim)

Vă prezentăm clarificările și apelul lui Ion-Andrei Gherasim: 

”Am mai scris, am mai postat, dar văd că anumite persoane, instituții ale statului, asociații, fundații, continuă să posteze pe rețelele de socializare sau pe site-uri, o fotografie ce l-ar reprezenta, chipurile, pe Iuliu Maniu în zeghe.

Vă rog frumos să nu o mai faceți!

NU este Iuliu Maniu în fotografie!!!

În fotografia respectivă, pe care o atașez, este Constantin Argetoianu!

Rog prietenii, amicii, cunoștințele să distribuie această informație.

Mulțumesc!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.