EXCLUSIV DOCUMENT: În octombrie 1984, când românii făceau foamea în frig și întuneric, Întreprinderea Sere Codlea îi dedica dictatorului Ceaușescu medaliile câștigate de garoafele și mini-garoafele ”românești” în cadrul Expoziției Internaționale Horticole organizată la Erfurt, în RDG


EXCLUSIV DOCUMENT: În octombrie 1984, când românii făceau foamea în frig și întuneric, Întreprinderea Sere Codlea îi dedica dictatorului Ceaușescu medaliile câștigate de garoafele și mini-garoafele ”românești” în cadrul Expoziției Internaționale Horticole organizată la Erfurt, în RDG

În octombrie 1984, când românii făceau foamea în frig și-n beznă, în cea mai criminală dictatură a Europei acelor ani, conducerea Întreprinderii Sere Codlea se lăuda caraghios, în cea mai primitivă limbă de lemn, într-un comunicat adresat tovarășului Tudor Voicu, directorul Televiziunii Române (aka Ministerul Adevărului), cu medaliile de aur câștigate (tovărășește, firește) de garoafele serelor amintite la așa-zisa Expoziție Internațională Horticolă organizată la Erfurt, în Republica Democrată Germană. 

Agramat și sinistru, tocmai prin banalitate, prin caraghiosul instituționalizat, clișee și context, comunicatul se sfârșește apoteotic: ”Recentul succes, horticultorii din Codlea îl dedică celui de al XIII-lea Congres al Partidului Comunist Român, secretarului său general tovarășul Nicolae Ceaușescu”. 

Documentul e semnat de directorul general al Întreprinderii Sere Codlea, ing. Băloiu Ion, și de directorul adjunct comercial, ing. Pîrvulescu Ioan. 

Amintim că horticultura e o ramură a agronomiei care cuprinde pomicultura, lugumicultura, viticultura și floricultura. Ei bine, dintre toate aceste aceste domenii, RSR a fost reprezentată, marginal, doar de floricultură, iar dintre toate florile lumii, comuniștii s-au prezentat exclusiv cu garoafe și mini-garoafe (la mare căutare pentru coroanele mortuare). Păi, cu ce altceva, dacă produsele de pomicultură, legumicultură și viticultură nu se găseau nici în alimentarele și piețele de acasă, din țara-lagăr? 

În cele ce urmează, vă prezentăm comunicatul Întreprinderii Sere Codlea către tovarășul Tudor Vornicu (pe care îl puteți consulta și în foto de mai jos): 

Întreprinderea Sere Codlea

Județul Brașov, octombrie 1984 

 

Către Televiziunea Română

În atenția tovarășului director Tudor Vornicu

417738638_1201646914146752_1333430542690252675_n
(Sursa: arhiva Podul.ro)

 

Vă informăm că în această toamnă a avut loc tradiționala Expoziție Internațională Horticolă organizată în Erfurt – Republica Democrată Germană. 

La această manifestare, au participat întreprinderi și firme cu caracter horticol din numeroase țări europene. 

România, (sîc!) a prezentat sub patronajul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul unui vast pavilion, întreaga gamă a produselor noastre horticole, care s-au bucurat de aprecieri unanime. 

Florile Codlei, mesageri nelipsiți în asemenea confruntări internaționale, au fost și de astă dată puternic reprezentate. 

La concursurile internaționale dintre producătorii de flori, ce s-au organizat în cadrul expoziției, unsprezece soiuri, din garoafe prezentate de Serele Codlea, au fost clasificate pe locul întîi, primind medalie de aur. 

Din grupa garoafelor cu floare mare o impresie deosebită au făcut-o soiurile Charmeur, Pallas și Sacha, al căror colorit, vigurozitate și rezistență, (!) au cules sufragiile unanime.

Mult apreciate au fost mai puțin răspânditele mini-garoafe iar soiurile Ministar, Pamela, Radios, Goldstar, Jolinette, Danillo, Albivette, Esquieite au fost de asemeni încununate cu aur.

Iată că și de această dată munca plină de entusuiam (!) desfășurată de renumiții noștrii (!) grădinari în condițiile specifice Codlei au imprimat noi carate bogatului sortiment de garoafe cultivate sub cupolele de cristal din Țara Bîrsei. 

Medaliile de aur obținute în acestă toamnă vin să completeze frumoasa colecție de trofee, cucerite de florile din Codlea, de-a lungul anilor. 

Recentul succes, horticultorii din Codlea îl dedică celui de al XIII-lea Congres al Partidului Comunist Român, secretarului său general tovarășul Nicolae Ceaușescu. 

418538547_712613827521900_2789175393907569165_n
(Sursa: arhiva Podul.ro)

Director, Ing. Băloiu Ion

Director Adjunct Comercial, Ing. Pîrvulescu Ioan

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.