Vești minunate de la Kyiv: Ucraina va produce în acest an mii de drone capabile să vizeze Moscova și Sankt Petersburg. Rețeta succesului, prezentată de ministrul ucrainean de resort: privatizarea producției


Vești minunate de la Kyiv: Ucraina va produce în acest an mii de drone capabile să vizeze Moscova și Sankt Petersburg. Rețeta succesului, prezentată de ministrul ucrainean de resort: privatizarea producției

În acest an, Ucraina va produce mii de drone cu rază lungă de acțiune capabile să efectueze lovituri adânci în Rusia, existând deja până la 10 companii care produc drone ce au capacitatea să ajungă la Moscova și Sankt Petersburg, a declarat ministrul ucrainean al Transformării Digitale, Mykhailo Fedorov, într-un interviu acordat pentru Reuters

"Lista dronelor kamikaze cu rază lungă de acțiune este în creștere, cu o rază (eficientă - n.red.) de 300, 500, 700 și 1.000 de kilometri. În urmă cu doi ani, această categorie nu exista... deloc", a zis Fedorov. 

Ministrul, care ocupă și poziția de vicepremier pentru Inovare, Educație, Știință și Dezvoltare Tehnologică, a precizat că recenta serie de lovituri efectuate asupra instalațiilor petroliere rusești reflectă progresul Guvernului ucrainean în ceea ce privește dereglementarea rapidă a pieței dronelor și creșterea finanțării acesteia, statul acționând practic ca un capitalist radical. 

Fedorov a menționat că inițiativa BRAVE1, lansată de Guvern anul trecut, a oferit granturi de aproximativ 2,5 milioane de dolari pentru startup-uri din domeniul militar și tehnic. Totodată, ministrul ucrainean a precizat că această sumă va crește de aproximativ zece ori în 2024.

"Ne vom lupta pentru a crește și mai mult finanțarea", a adăugat Fedorov. 

Spre deosebire de Rusia, unde statul domină producția de drone, marea majoritate a producătorilor din Ucraina sunt privați. Fedorov a spus că doar una dintre cele zece companii ale căror drone pot zbura în zonele din jurul Moscovei sau Sankt Petersburgului este deținută de stat.

Producția și livrările de drone ale Ucrainei au crescut de peste 120 de ori în 2023, ca parte a unui efort mai amplu de dezvoltare și producere de drone de război ce are scopul de a reduce astfel decalajul în raport cu capacitățile de atac ale Rusiei, a spus Fedorov.

Fedorov a menționat totodată că este de acord cu evaluarea efectuată de șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, generalul Kirilo Budanov, conform căreia Kyivul a atins "un fel de paritate" cu Moscova la capitolul producției de drone cu rază lungă de acțiune.

În situația deficitului de obuze de artilerie, autoritățile ucrainene se bazează pe drone.

"Trebuie să acționăm într-un mod anti-birocratic. Aceasta este esența inovației în războiul tehnologiei. Vom continua să punem pariuri pe asta, să lucrăm în această direcție. Pentru că tehnologia ne poate salva cu adevărat", a reliefat ministrul ucrainean. 

Fedorov a mai zis că anul trecut au fost contractate peste 300.000 de drone de diferite tipuri, iar peste 100.000 au fost trimise pe front. Aceste cifre nu includ livrările efectuate de voluntari, care au avut o "contribuție semnificativă", a adăugat ministrul ucrainean. 

"Am eliminat taxele pe componentele UAV (vehicul aerian fără pilot), am simplificat procedura de contractare și procedura de dezafectare. Cu alte cuvinte, am abordat toate blocajele cu care se confruntau companiile din sectorul privat și le-am rezolvat în șase luni, adoptând toate legile și rezoluțiile necesare", a evidențiat Fedorov.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a stabilit obiectivul ca Ucraina să producă anul acesta 1 milion de drone First Person View (FPV), care sunt ieftine de fabricat și sunt desfășurate în număr mare de ambele părți pe front.

Industria dronelor din Ucraina se bazează în mare măsură pe componente din alte țări, inclusiv din China. În acest context, Fedorov a precizat că se încearcă aducerea pe plan local a producției de componente.

"De aceea cred că dacă vom continua această tendință, până la sfârșitul acestui an, vom avea o mulțime de companii care și-au fabricat deja peste 50% din componentele lor pe plan local", a spus ministrul.

Fedorov a menționat că recenta creștere a producției a pus o presiune atât de mare asupra logisticii, încât schimbările au trebuit să fie făcute cu rapiditate pentru a preveni întârzierile mari în materie de livrări.

"Numai în decembrie, livrările cu drone au fost de 50 de ori mai mari decât în întregul an 2022. Închipuiți-vă că sistemul nu a fost pregătit pentru asta și cred că partea de logistică nu realizase că astfel de volume erau posibile", a spus Fedorov.

Sectorul privat a fost scăpat inclusiv de monopolul exercitat de stat asupra producției de muniție pentru drone. În urmă cu trei luni, Ucraina a adoptat un decret de desființare a acestui monopol de stat și, ulterior, a pus capăt unui alt monopol ce viza producția de obuze și rachete de artilerie, a precizat Fedorov. 

"În ultimele trei luni, peste 20 de companii au fost deja supuse testelor și acum pot oferi statului muniție", a mai zis ministrul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.