Prim-ministra Estoniei: "Trebuie să credem într-o victorie ucraineană, nu în narațiunea că Rusia oricum va câștiga. Rusia vrea să credem că Ucraina nu poate câștiga. Dar e o greșeală să credem că războiul poate fi câștigat rapid!". Aceasta avertizează asupra capcanelor în care lumea liberă riscă să pice


Prim-ministra Estoniei: "Trebuie să credem într-o victorie ucraineană, nu în narațiunea că Rusia oricum va câștiga. Rusia vrea să credem că Ucraina nu poate câștiga.  Dar e o greșeală să credem că războiul poate fi câștigat rapid!". Aceasta avertizează asupra capcanelor în care lumea liberă riscă să pice

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei va dura până când Kremlinul își va da seama că nu poate câștiga și de aceea este important să sprijinim în continuare Ucraina și să-i oferim tot ceea ce are nevoie, a declarat prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas, într-un interviu acordat pentru publicația austriacă Der Standard.

"Războiul continuă. Nu ar trebui să picăm în diferitele capcane ce au fost întinse. Este o greșeală să credem că războiul poate fi câștigat rapid. Rusia se pregătește pentru o perioadă lungă de război. Va dura până când Rusia își va da seama că nu poate câștiga", a răspuns Kallas, întrebată dacă 2024 va fi anul decisiv pentru soarta Ucrainei.

Potrivit acesteia, una dintre minciunile de tip capcană este că "pacea poate fi negociată". 

"Dacă acceptăm acapararea teritoriului, nevoile Rusiei ar fi satisfăcute. Și nu este adevărat că în acel moment totul ar fi dintr-odată pașnic", a zis Kallas. 

O altă capcană scoasă în relief de Kallas se referă la teama de a provoca mai mult Rusia. 

"Există și capcana fricii. Rusia se joacă cu ea. A patra capcană noi ne-o întindem, dacă spunem că acțiunile noastre nu ar face decât să-i provoace pe ruși. Dimpotrivă! Slăbiciunea provoacă Rusia, nu puterea", a explicat prim-ministra Estoniei. 

Kallas a subliniat că o chestiune crucială în acest război constă în asigurarea cantității suficiente de muniții. 

"De aceea am decis să furnizăm un milion de obuze de artilerie. Coaliția Ramstein are bugetul de treisprezece ori mai mare decât Rusia. Suntem mai puternici, dar trebuie să ajutăm Ucraina să se apere, să-i dăm ceea ce are nevoie. Și trebuie să credem într-o victorie ucraineană, nu în narațiunea că Rusia oricum va câștiga. Rusia vrea să credem că Ucraina nu poate câștiga, iar astfel să nu o mai susținem", a reliefat Kallas. 

Anterior, ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, a spus că UE ar trebui să își îndeplinească rapid angajamentele și să doneze Ucrainei un milion sau chiar mai multe obuze de artilerie.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.