VIDEO. Tucker Carlson și Elon Musk au depășit faza de „idioți utili” ai Moscovei, implicându-se direct în război de partea Rusiei / Cei doi au demarat o campanie publică agresivă de oprire a ajutorului SUA pentru Ucraina, acuzând Kievul că a asasinat un „jurnalist” american / Cine a fost Gonzalo Lira, un putinist care afirma că Rusia a pornit „cea mai strălucită invazie din istorie”


VIDEO. Tucker Carlson și Elon Musk au depășit faza de „idioți utili” ai Moscovei, implicându-se direct în război de partea Rusiei  / Cei doi au demarat o campanie publică agresivă de oprire a ajutorului SUA pentru Ucraina, acuzând Kievul că a asasinat un „jurnalist” american / Cine a fost Gonzalo Lira, un putinist care afirma că Rusia a pornit „cea mai strălucită invazie din istorie”

O serie de oficiali europeni și americani, precum și alte personalități din domenii diverse au condamnat public, unii chiar cu expresii injurioase, demersurile tot mai agresive ale lui Tucker Carlson și Elon Musk de a determina Congresul american să oprească ajutorul financiar și militar oferit Ucrainei invadate de Rusia, arătând că aceasta nu are nicio șansă în fața Moscovei, că este o dictatură coruptă care ucide inclusiv jurnaliști americani. 

Retorica inspirată de Kremlin pe care o promovează cei doi este, pe scurt, că dacă Occidentul oprește ajutorul militar pentru Kiev, războiul din Ucraina ia sfârșit. 

După interviul ridicol cu tiranul Vladimir Putin de acum câteva zile, Tucker a vorbit, luni, la Dubai, în cadrul World Governments Summit, despre cât de frumoasă, curată și sigură e Moscova și cât de capabil e tiranul de la Kremlin în condițiile în care reușește să conducă de peste 20 de ani o țară atât de diversă lingvistic, religios și cultural cum e Rusia.

„Fie că vă place sau nu trebuie să fii foarte capabil să conduci o țară ca asta de peste 21 de ani”, a spus Carlson la Dubai, dovedindu-și încă o dată habarnismul în privința Rusiei. Putin, un fost kaghebist mediocru a cărui putere se axează mai ales pe legăturile și conexiunile cu fostul serviciu de informații al URSS (care, în fapt, și-a schimbat doar denumirea, nu și misiunea din epoca sovietică de a slăbi Occidentul și modul de operare), a fost mai ales „capabil” să elimine orice opoziție, dar alta e altă poveste. 

„A fost un șoc pentru mine să descopăr că Moscova, unde nu mai fusesem niciodată, cel mai mare oraș european cu 13 milioane de locuitori, este mult mai frumoasă decât orice oraș din țara mea. Nu aveam nicio idee despre asta. Este mult mai curat, mai sigur și mai frumos din punct de vedere estetic. Arhitectura, mâncarea, serviciile sale sunt mai bune decât orice oraș din Statele Unite.", a mai spus Carlson. 

Pe conturile sale din rețelele  de socializare a fost urcat apoi un film de șapte minute în care Carlson afirmă că este imposibil ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia, chiar și dacă este ajutată în continuare are aliații vestici. 

„Ucraina nu are capacitate industrială, nici măcar țările NATO nu o au și, în plus, nu are nici suficienți luptători. Rusia are o populație cu 100 de milioane mai numeroasă decât Ucraina, iar continuare ajutorului militar pentru Ucraina nu înseamnă decât mai mulți ucraineni morți și o economie vestică tot mai afectată. Este autodistrugere, e nebunie, cruzime.(…) Este cât se poate de evident și nicio persoană onestă nu poate nega asta. Cu toate astea, Guvernul SUA, care este cu câțiva ani în urma realității, a decis recent să ajute Ucraina cu 60 de miliarde de dolari, deși conducerea de la Kiev este coruptă și autoritară. Au anulat alegerile, au interzis religia creștină și apoi au ucis un jurnalist american care scria despre toate astea. Și iată că Senatul american propune un proiect de lege prin care alte 60 de miliarde de dolari să fie trimise Ucrainei”. VIDEO mai jos



„Jurnalistul” la care se referă Tucker este propagandistul prorus Gonzalo Lira, cetățean americano-chilian, rezident la Harkiv, care a murit, luna trecută, de pneumonie într-o închisoare din Ucraina. Lira fusese căsătorit cu o ucraineancă, dar la momentul invaziei rusești cei doi erau despărțiți, posibil chiar divorțați. După 24 februarie 2022, Lira a început să publice pe canalele sale conținut în favoarea agresiunii rusești, negând atacurile care vizau civili ucraineni și publicând informații personale și confidențiale despre jurnaliștii occidentali care transmiteau din Ucraina. Conținutul său a fost puternic amplificat în online de propaganda rusească și alte conturi asociate Kremlinului, fiind chiar lăudat de controversata Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe. În aprilie 2022, Lira a dispărut pentru scurt timp și a pretins că a fost reținut de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). În mai 2023, Lira a fost arestat, într-adevăr, și acuzat de producerea și publicarea de materiale care încercau să justifice invazia rusă în curs de desfășurare, ceea ce este ilegal în conformitate cu legislația ucraineană. Lira a fost eliberat pe cauțiune, dar a încercat să treacă ilegal granița. A fost arestat din nou pentru încălcarea condițiilor de eliberare pe cauțiune și a murit de pneumonie în arest la 12 ianuarie 2024. 

Potrivit newsweek.com, Lira afirmase despre liderul ucrainean Volodimir Zelenski că este „cocainoman” și că agresiunea rusească este „cea mai strălucită invazie din istorie”

Elon Musk a distribuit filmul lui Carlson, pe contul său de Twitter, și a avut mai multe intervenții publice (podcasturi, postări) în care i-a îndemânat pe americani să-și contacteze personal reprezentanții din Congresul american și să le ceară să nu voteze în favoarea acordării unui nou ajutor militar Ucrainei care își trimite „tinerii să moară într-un război de uzură fără sfârșit”.

„De un an de zile nu s-a produs nicio schimbare la granița dintre Rusia și Ucraina, ci doar o mulțime de copii morți. Ce fel de psihopat vrea ca acest lucru să continue?”, a mai comentat Musk pe Twitter. 

 

Edward Hunter Christie, fost oficial NATO, în prezent cercetător la Institutul Finlandez de Relații Internaționale a opinat că atât Musk, cât și Carlson sunt în război direct cu Ucraina. „Nu există altă interpretare. Și cred că, pentru milioane de oameni din Lumea Liberă, acest lucru îi face pe cei doi dușmani a tot ceea ce reprezentăm”, a scris el într-o postare pe Twitter. 

„Putin își mobilizează toți idioții utili: Trump, Elon Musk și Tucker Carlson. Stăpânul războiului de la Moscova le ordonă să facă tot ce este necesar pentru ca ucrainenii să rămână fără mijloacele de a-și apăra casele și familiile de atacurile rusești”, a arătat și Michael MacKay, comentator politic, pe contul său de Twitter. 

Autorul și expertul militar american în antiterorism Malcolm Nance, fost ofițer principal al Marinei Statelor Unite, specializat în criptologie navală, i s-a adresat direct lui Musk într-o postare, înjurându-l efectiv: „(EM) este un nenorocit de trădător care niciodată nu a fost atașat America, nu a înțeles niciodată valorile acesteia de a salva democrații precum Ucraina și cu siguranță nu a iubit niciodată altceva decât banii noștri. 

Elon este ticălos fără valoare, care crede că fascismul & oligarhia unei lumi dominate de Trump-Putin îi oferă șansa de a fi un "Salvator" ... al lui Marte. Du-te dracu!”.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.