Cutremur la Moscova! Senatul american a aprobat un pachet substanțial de ajutor pentru Ucraina: "Putin va regreta ziua în care a pus sub semnul întrebării determinarea Americii!". Sprijinul destinat Kyivului mai are însă de trecut dificilul test din Camera Reprezentanților


Cutremur la Moscova! Senatul american a aprobat un pachet substanțial de ajutor pentru Ucraina: "Putin va regreta ziua în care a pus sub semnul întrebării determinarea Americii!". Sprijinul destinat Kyivului mai are însă de trecut dificilul test din Camera Reprezentanților

Senatul american a votat marți dimineață adoptarea unui pachet de securitate națională în cuantum de 95 de miliarde de dolari ce include fondurile pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Liderul majorității din Senat, democratul Chuck Schumer, a spus că, în acest mod, președintele rus Vladimir Putin va fi făcut "să regrete ziua în care a pus sub semnul întrebării determinarea Americii". 

"Și transmitem un mesaj clar bipartizan de determinare aliaților noștri din NATO", a adăugat Schumer. 

Liderul minorității, republicanul Mitch McConnell, a declarat că "adversarii americanilor vor ca America să decidă că întărirea aliaților și partenerilor nu este în interesul nostru și că investiția în competiția strategică nu merită".

"Ei vor ca noi să ne pierdem credibilitatea câștigată cu greu și să o punem pe foc. Dar astăzi Senatul a răspuns reafirmând angajamentul de a reconstrui și moderniza armata noastră, de a ne restabili credibilitatea și de a oferi actualului comandant șef, precum și următorului, mai multe instrumente pentru a ne asigura interesele", a completat Mitch McConnell.

Votul Senatului de a adopta proiectul de lege privind ajutorul extern reprezintă un pas semnificativ după o perioadă de luni de întârzieri.

Pachetul aprobat marți de Senat prevede un ajutor de 60,06 miliarde de dolari pentru susținerea Ucrainei împotriva invaziei ruse, 14 miliarde dolari în asistență de securitate pentru Israel, 9,15 miliarde de dolari în asistență umanitară pentru a oferi lucruri precum hrană, apă și îngrijire medicală civililor afectați din Gaza, Cisiordania, Ucraina și alte puncte fierbinți, respectiv 4,83 miliarde de dolari pentru a sprijini aliații din Indo-Pacific și a descuraja agresiunea Guvernului chinez.

Proiectul de lege privind ajutorul de urgență va trebui să treacă acum și de Camera reprezentanților, unde republicanii îl presează pe președintele republican al Camerei, Mike Johnson, să blocheze fondurile destinate Ucrainei până când vor fi asigurate fondurile pentru asigurarea graniței de sud a Statelor Unite.

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, criticase în cursul zilei de ieri pachetul de ajutor de 95,3 miliarde de dolari. Totodată, Johnson a transmis, într-un comunicat, că pachetul nu conține prevederi de securitate pentru granița SUA cu Mexic, subiect despre care a precizat că reprezintă "cea mai presantă problemă cu care se confruntă țara noastră".

În absența unei modificări a Senatului privind politica de frontieră, Camera Reprezentanților "va trebui să continue să lucreze prin propria voință asupra acestor chestiuni importante", a continuat Johnson.

"America merită mai mult decât status quo-ul Senatului", a conchis acesta. 

Pe de altă parte, președintele Volodimir Zelenski le-a mulțumit senatorilor pentru pachetul de sprijin votat astăzi, spunând că ajutorul SUA "ajută la salvarea de vieți omenești de teroarea rusă".

"Înseamnă că viața vă continua în orașele noastre și vă triumfa asupra războiului. Asistența americană aduce pacea justă în Ucraina și restabilește stabilitatea globală, rezultând securitate și prosperitate sporite pentru toți americanii și pentru întreaga lume liberă", a mai zis Zelenski. (sursa: Reuters, Euronews)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.