VIDEO Succes de proporții! Ucrainenii continuă campania de eliminare a invadatorilor prezenți în Marea Neagră: Nava rusească Caesar Kunikov a fost scufundată în această dimineață


VIDEO Succes de proporții! Ucrainenii continuă campania de eliminare a invadatorilor prezenți în Marea Neagră: Nava rusească Caesar Kunikov a fost scufundată în această dimineață

Forțele ucrainene au reușit încă o lovitură formidabilă în cadrul campaniei de distrugere a flotei ruse de la Marea Neagră, lovind și scufundând nava Caesar Kunikov în dimineața zilei de 14 februarie, conform autorităților militare din Ucraina. Operațiunea a fost executată de Serviciul de Informații pentru Apărare al Ucrainei, care a folosit mai multe drone de atac Măgura V5 împotriva navei ruse.



Ministerul rus al Apărării a susținut anterior că forțele sale de apărare aeriană ar fi doborât șase drone în Marea Neagră în noaptea de 13-14 februarie, timp în care canalele Telegram raportau că ceva ardea în mare, lângă Alupka-Katsiveli. Două elicoptere Mi-8 se învârteau, de asemenea, la mică înălțime, deasupra apei în zonă, împreună cu un elicopter de căutare și salvare Ka-27, care a fost depistat și în zona așezării Foros (Crimeea ocupată de ruși). Un alt canal Telegram, aparținând grupului de monitorizare Krymsky Veter (Vântul Crimeei), a anunțat la rândul său că dronele ar fi lovit o navă de debarcare.  

Nava rusă în cauză este o navă mare de desant, care are 112,5 metri lungime, 15 metri lățime și un pescaj de 3,7 metri, cu un echipaj de 87 de oameni. Conform informațiilor marinei ruse, Caesar Kunikov are în dotare piese de artilerie AK-725 2x2 de 57 mm, sisteme de apărare antiaeriană portabile pentru oameni și lansatoare de rachete multiple A-215 Grad-M 2x30 de 122 mm.

Nava poate transporta 150 de militari și 10 tancuri T-55 cu un echipaj de 40 de persoane; 12 tancuri de înot amfibie PT-76 cu un echipaj de 36 de persoane; ori un grup de debarcare format din 147 de militari.  

De asemenea, se pare că nava poate fi folosită pentru a amenaja câmpuri de mine.  

Nava rusă a mai fost lovită la începutul invaziei pe scară largă, în martie 2022, odată cu nava de desant Saratov, care a și fost scufundată în acel atac. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.