Criză de banane în Rusia din pricina unei măsuri luate recent de Putin! Rușii, sfătuiți de un oficial să înceapă să cultive banane pe teritoriul Rusiei


Criză de banane în Rusia din pricina unei măsuri luate recent de Putin! Rușii, sfătuiți de un oficial să înceapă să cultive banane pe teritoriul Rusiei

În condițiile în care se prefigurează că va izbucni o penurie din pricina unei măsuri luate de Kremlin, rușilor li s-a transmis să cultive banane pe teritoriul Rusiei. În urmă cu câteva zile, dictatorul rus Vladimir Putin a impus o interdicție asupra importurilor din Ecuador, cel mai mare furnizor de fructe pentru Rusia. Motivul real al interdicției? Ar fi vorba despre un transport de armament ce provoacă nemulțumire la Kremlin. 

Oleg Knyazkov, șef al centrului de expertiză industrială în cadrul Rosselkhoznadzor, care reprezintă organul de protecție a consumatorilor din Rusia, a declarat pentru o publicație locală de știri că predicția sa este că va exista o penurie la nivel național de banane în aproximativ o lună. Astfel, oficialul rus i-a sfătuit pe ruși să înceapă să cultive banane pe teritoriul Rusiei. 

Declarațiile sale vin după ce Vladimir Putin a suspendat importurile de banane de la cinci companii ecuadoriene în data de 2 februarie, spunând că decizia a fost luată pe fondul detectării unor dăunători în transporturile de fructe. Însă, cu câteva săptămâni mai devreme, Ecuadorul acceptase o ofertă din partea SUA de a schimba echipamentul militar din epoca sovietică cu arme moderne americane, în cadrul unei afaceri în valoare de 200 de milioane de dolari.

Statele Unite au transmis că echipamentele din epoca sovietică ale Ecuadorului vor fi furnizate forțelor ucrainene pentru a lupta cu invadatorii ruși. 

Măsura a fost criticată de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a declarat că Ecuadorul a luat o "decizie nesăbuită sub presiunea serioasă venită din partea părților interesate externe".

Aproximativ 90% din bananele din Rusia sunt importate din Ecuador, a informat presa locală. Agenția de știri de stat RIA Novosti a raportat că interdicția ar putea duce la pierderi anuale pentru Ecuador într-un cuantum de până la 754 de milioane de dolari.

Iar Knyazkov a precizat că estimarea potrivit căreia va mai dura o lună până la penuria de banane are la bază faptul că unele transporturi din Ecuador, trimise înainte de interdicție, încă nu au ajuns în magazinele rusești.

Acesta a spus, totuși, că va fi o penurie temporară, deoarece au fost stabilite deja importuri de banane din India, însă a menționat cu privire la noii furnizori că există în continuare dificultăți logistice.

Mai mult, Knyazkov a declarat că această penurie temporară ar putea fi compensată prin cultivarea bananelor în Rusia. Oficialul rus a adus în discuție în acest sens experimentele desfășurate cu succes privind aclimatizarea plantelor tropicale pe teritoriul regiunii Krasnodar. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.