Guvernul de la Varșovia scoate în relief 10 intoxicări debitate de Putin cu privire la Polonia și Ucraina în interviul acordat lui Tucker Carlson. Narațiunea "statului artificial" Ucraina, demontată de polonezi: "Ucraina a apărut prin voința ucrainenilor înșiși. Bolșevicii NU au înființat-o, ci doar au cucerit o parte a acesteia"


Guvernul de la Varșovia scoate în relief 10 intoxicări debitate de Putin cu privire la Polonia și Ucraina în interviul acordat lui Tucker Carlson. Narațiunea "statului artificial" Ucraina, demontată de polonezi: "Ucraina a apărut prin voința ucrainenilor înșiși. Bolșevicii NU au înființat-o, ci doar au cucerit o parte a acesteia"

În cadrul unui comunicat, Ministerul de Externe al Poloniei subliniază 10 minciuni debitate de dictatorul rus Vladimir Putin în interviul acordat la Moscova așa-numitului jurnalist american Tucker Carlson. Ministerul de Externe al Poloniei precizează că respectivele minciuni nu au fost combătute de Tucker Carlson pe parcursul interviului cu pricina. 

1. Polonia a cooperat/colaborat cu Germania lui Hitler.

Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, diplomația poloneză a încercat să mențină relații de bună vecinătate cu Germania. Intrarea Poloniei în orice fel de alianță militară cu Hitler era exclusă. În perioada dintre Primul și Al Doilea Război Mondial, Polonia s-a aflat între doi vecini agresivi: Germania și Rusia, niciunul dintre aceștia nerecunoscând practic dreptul națiunii poloneze de a avea un stat independent. În 1934, la Berlin, a fost semnată declarația germano-poloneză de neagresiune, care avea ca scop garantarea soluționării disputelor prin mijloace pașnice. Chiar înainte de aceasta, în 1932, a fost semnat un pact de neagresiune similar cu URSS.

2. Polonezii l-au forțat pe Hitler să pornească cel de-al Doilea Război Mondial împotriva lor. De ce a început Polonia războiul la 1 septembrie 1939? Nu a fost dispusă să coopereze. Hitler nu avea altceva de făcut decât să înceapă să își pună în aplicare planurile cu Polonia.

A doua Republică Poloneză a respins pretențiile lui Hitler, precum și propunerea acestuia de a încheia o alianță polono-germană împotriva URSS. Germania lui Hitler și autoritățile sovietice au fost cele care au semnat un acord împotriva Poloniei pe 23 august 1939 (așa-numitul Pact Molotov-Ribbentrop), care a permis Germaniei să atace Polonia pe 1 septembrie 1939. Rusia sovietică și Germania lui Hitler au cooperat în mod concertat până în iunie 1941.

3. Polonia a căzut pradă politicilor pe care le-a dus împotriva Cehoslovaciei, deoarece, în conformitate cu bine-cunoscutul Pact Molotov-Ribbentrop, o parte din acest teritoriu, inclusiv Ucraina de Vest, urma să fie cedată Rusiei.

Polonia nu a participat și nici nu a fost parte la Acordul de la München (din data de 30 septembrie 1938), care, de fapt, a limitat puternic suveranitatea Cehoslovaciei. Revendicările poloneze cu privire la Trans-Olza au fost formulate după semnarea Acordului de la München.

4. Astfel, Rusia, care pe atunci se numea URSS, și-a redobândit teritoriile istorice.

URSS a încorporat teritoriul estic al Poloniei ca urmare a unei agresiuni armate (17 septembrie 1939), în timp ce Polonia respingea invazia germană. Aceasta a înjunghiat statul polonez pe la spate. Așa-zisele referendumuri populare organizate de sovietici pe teritoriile de la granița de est a Poloniei au fost însoțite de teroare și de jafuri. Lviv și provinciile de atunci Lviv și Stanisławów (Ucraina de Vest de astăzi) nu au făcut niciodată parte din Imperiul Rus. Nici regiunea Vilnius nu a fost o parte istorică a Rusiei.

5. Ucraina este, de fapt, un stat artificial creat de Lenin și Stalin.

Ucraina de astăzi a apărut ca stat datorită mișcării naționale ucrainene. Bolșevicii nu au înființat-o, ci doar au cucerit o parte a acesteia pentru a înființa una dintre republicile sovietice. Ucraina a apărut prin voința ucrainenilor înșiși.

6. Malul stâng al Niprului, inclusiv Kyivul, este un teritoriu istoric rusesc.

Kyivul a fost capitala istorică a Ruteniei, iar Moscova nu exista la acea vreme. În 1991, Ucraina a devenit un stat independent cu granițe recunoscute la nivel internațional.

7. Ideea ucrainenilor ca națiune separată a apărut în Polonia.

Procesul de autodefinire a ucrainenilor ca grup etnic separat a fost paralel cu procese similare din Europa secolului al XIX-lea. Nimeni nu a "inventat" națiunea ucraineană.

8. Pe teritoriul Ucrainei au fost înființate baze NATO.

Nu există baze NATO pe teritoriul Ucrainei.

9. Două lovituri de stat au fost comise în Ucraina pentru a rupe în mod artificial legăturile acesteia cu Rusia.

În timpul Revoluției Portocalii, națiunea ucraineană s-a opus alegerilor trucate. Organizarea unui nou tur de scrutin i-a permis președintelui Viktor Iușcenko să câștige efectiv majoritatea voturilor. După Revoluția Demnității, președintele Petro Poroșenko a câștigat alegerile prezidențiale în mod democratic.

10. În 2014, Moscova a fost nevoită să apere Crimeea, deoarece aceasta era în pericol.

În 2014 nu a existat nicio amenințare la adresa Crimeii. Revoluția Demnității a dus la o schimbare pașnică a puterii prin alegeri democratice. "Omuleții verzi" ai Rusiei au apărut în Crimeea pentru a destabiliza situația din Ucraina.

Sursa foto 2 din deschidere: Rosagit.info

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.