"Refugiații ucraineni sunt mai ușor de integrat în societate!". Consiliul Local al unui oraș din Norvegia a decis să mai accepte doar imigranți din Ucraina. Premierul norvegian contestă decizia


"Refugiații ucraineni sunt mai ușor de integrat în societate!". Consiliul Local al unui oraș din Norvegia a decis să mai accepte doar imigranți din Ucraina. Premierul norvegian contestă decizia

În Norvegia a izbucnit un scandal politic pe fondul deciziei luate de Consiliul Local al orașului Drammen, conform căreia va primi în localitate doar refugiați ucraineni și îi va refuza pe imigranții de alte naționalități. Consiliul Local al orașului Drammen a precizat că refugiații ucraineni sunt mai ușor de integrat în societate. 

Pe de altă parte, Drammen este unul dintre cele mai multiculturale orașe ale țării, potrivit cifrelor agenției naționale de date Statistics Norway. Până la o treime din populația orașului Drammen sunt imigranți sau au părinți imigranți. 

Premierul norvegian Jonas Gahr Støre, care conduce un Guvern de centru-stânga, a condamnat decizia de marți a Consiliului Local al orașului Drammen și a spus că cele 357 de municipalități din Norvegia nu pot decide de unele singure ce refugiați acceptă, ci doar câți pot primi.

O astfel de decizie "nu este legală", a continuat Gahr Støre.

Marți seară, consiliul local de dreapta al orașului Drammen a decis, printr-un vot de 29-28, să accepte doar refugiați ucraineni.

În justificarea deciziei, consiliul municipal a reliefat că refugiații ucraineni sunt mai ușor de integrat.

"Orașul Drammen având deja o proporție semnificativă de imigranți non-occidentali, va constitui o barieră în calea integrării acestora stabilirea și mai multor persoane cu un background non-occidental. Resursele trebuie folosite pentru a rezolva provocările de integrare pe care le avem deja cu acest grup înainte de a fi adăugate altele", se mai precizează în cadrul deciziei. 

Populația municipiului Drammen era de aproximativ 103.000 de locuitori în 2023. Dintre aceștia, aproape o treime - aproximativ 31.000 - sunt fie imigranți, fie cetățeni născuți în Norvegia ce au părinți imigranți. Agenția Norway Statistics a precizat că este vorba în principal de polonezi, lituanieni, irakieni, pakistanezi și somalezi.

Țara scandinavă, care are o populație de 5,5 milioane de locuitori, a oferit adăpost, începând cu 2022, pentru 70.800 de ucraineni, potrivit Direcției Norvegiene pentru Imigrări.

În 2023, în Norvegia se aflau 877.227 de migranți, în principal din Polonia, Lituania, Suedia, Somalia și Germania, conform statisticilor oficiale.

Anul trecut, Norvegia a acceptat un număr record de refugiați. Peste 33.000 de refugiați au fost relocați în toată țara. Dintre aceștia, peste 29.000 au sosit în Norvegia din Ucraina în conformitate cu regulile de protecție colectivă temporară. (sursa: AICI și AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.