New Yorkul dă în judecata marile platforme social media, reclamând că acestea ar afecta grav sănătatea mintală a tinerilor


  • ACP
  • Feb 15, 2024 17:57
  • 644
New Yorkul dă în judecata marile platforme social media, reclamând că acestea ar afecta grav sănătatea mintală a tinerilor

În încercarea de a limita numărul mare de incidente stradale comise de persoanele cu tulburări mintale, orașul New York a intentat un proces împotriva proprietarilor rețelelor TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat și YouTube, deoarece ar fi alimentat criza de sănătate mintală a tinerilor.

Primarul Eric Adams susține că aceste companii manipulează în mod intenționat și creează dependență în rândul utilizatorilor mai tineri, ținându-i lipiți de ecranele lor și provocând efecte comportamentale dăunătoare dezvoltării personalității lor.

Într-o conferință de presă, Adams i-a descris pe adolescenții din New York ca fiind permanent disperați și anxioși, lipiți de telefoanele lor și având performanțe slabe la școală, pe lângă faptul că își pierd abilitățile sociale ca urmare a dependenței de ecrane.

În procesul intentat la Curtea Superioară din California de orașul New York, de Departamentul de Educație, respectiv de Corporația de Sănătate și Spitale din New York, de care depind serviciile de sănătate mintală, sunt trei capete de acuzare: neglijență, neglijență gravă și pericol public. Reclamanții susțin că marile companii de social media acuzate au "proiectat, dezvoltat, produs, operat, promovat, distribuit și comercializat platformele lor pentru a atrage, ține captivi și face dependenți tinerii cu o supraveghere minimă din partea părinților". 

"Acest proces și plan de acțiune fac parte dintr-o socoteală mai amplă care va modela viața tinerilor noștri, a orașului nostru și a societății noastre pentru anii următori", a spus primarul Adams.

Purtătorul de cuvânt al Meta, Andy Stone, a răspuns acuzațiilor spunând că platforma are "mai mult de 30 de instrumente și funcții" pentru a sprijini adolescenții și părinții lor. 

"Am petrecut un deceniu lucrând la aceste probleme și angajând oameni care și-au dedicat cariera pentru a menține tinerii în siguranță și a-i sprijini online", a declarat Stone, ca răspuns la procesul pe care-l consideră nefondat. 

Purtătorul de cuvânt al Tik Tok a declarat pentru presă că platforma "are garanții de vârf pentru a susține bunăstarea adolescenților, inclusiv funcții restricționate în funcție de vârstă, controale parentale, plus o limită automată de timp de 60 de minute pentru utilizatorii sub 18 ani și multe altele".

Procesele de acest fel devin frecvente în Statele Unite, în absența unor noi legi federale care să protejeze copiii pe internet.

Audierile recente de la Washington, care au vizat șefii companiilor de tehnologie Meta, TikTok, X, Snap și Discord, au ridicat probleme similare cu cele din procesul intentat acum în New York, proces care, de altfel, nu este singular. În cadrul respectivelor audieri, membrii Congresului au discutat cu directorii platformelor social media timp de patru ore despre siguranța online a copiilor.

Totodată, în luna octombrie, avocații din 41 de state au denunțat în comun compania Meta, iar rețeaua de școli publice din Seattle și câteva regiuni din California au inițiat procese cu luni în urmă. La fel au făcut și mai multe grupuri de părinți care susțin că le-au fost lezați copiii de platformele de social media, acuzând companiile de tehnologie că ar crea în mod deliberat dependență, la fel cum a făcut cândva industria tutunului cu utilizarea aditivilor. (sursa: CNBC)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.