Editura Litera, îndopată de Firea și alți pesediști cu bani publici, îi face campanie electorală lui Sebastian Burduja, folosind baza de date a clienților / Bucureștenii care au primit, pe adresa personală, un cadou din partea ministrului PNL s-au revoltat de felul securistic în care editura și politicianul liberal au ales să le manipuleze datele cu caracter personal


Editura Litera, îndopată de Firea și alți pesediști cu bani publici, îi face campanie electorală lui Sebastian Burduja, folosind baza de date a clienților / Bucureștenii care au primit, pe adresa personală, un cadou din partea ministrului PNL s-au revoltat de felul securistic în care editura și politicianul liberal au ales să le manipuleze datele cu caracter personal

Mai multe persoane au reclamat în spațiul public că au primit, prin curier, la domiciliul personal sau la adrese la care comandaseră anterior diverse cărți un volum semnat de liberalul Sebastian Burduja, președintele PNL Sector 1, cu titlul de „cadou”. Volumul este publicat la editura Litera, iar unii dintre destinatari s-au îngrijorat că datele lor personale au fost accesate în mod ilegal, respectiv puse la dispoziția politicianului și a partidului acestuia de către Litera (în baza căreia rămân datele de contact ale celor care comandă online, nume, adresă, număr de telefon etc), fără consimțământul lor.

Editura Litera a mai fost asociată în trecut în politicieni PSD de top, respectiv cu fostul primar general Gabriel Firea și Daniel Florea, controversatul fost primar de la Sectorul 5, ambii renumiți pentru modul catastrofal în care au gestionat primăriile pe care le-au condus, cheltuind sume colosale din bugetul public în scopul promovării personale. Litera a beneficiat de sume importante, din bugetul public, adesea fără licitații, din partea celor doi. Detalii mai jos

„Cadoul” Burduja

Una dintre persoanele alarmate de accesarea informațiilor sale private, Teodora Vlad, participantă proeminentă la protestele din Piața Victoriei din 2017-2019 și una dintre victimele atacului brutal al Jandarmeriei de la 10 august, relatează că, deși a solicitat anterior, în mod expres, editurii Litera ștergerea datelor sale, a fost anunțată, joi, că are de ridicat un colet „din partea domnului Sebastian Burduja” (la expeditor apare Burduja, nu editura Litera). Pe o altă adresa decât cea de domiciliu unde doamna supraveghease la un moment dat copiii unei amice și unde crede că e posibil să-i fi fost adusă cândva, în trecut, o comandă de la Litera. 

Teodora Vlad a fost atât de panicată de această poveste, neînțelegând într-o primă fază cum de are Burduja acces la informații atât de personale, încât s-a gândit chiar să se adreseze poliției, mai ales că fusese marcată de situația dramatică prin care a trecut recent Angi Șerban (săltată de poliție după o postare pe Facebook, de la o altă adresă decât cea din Cartea de identitate). Angi Șerban a relatat pe pagina sa de Facebook ce a pățit doamna Vlad, solicitând o lămurire de la Burduja care a răspuns zeflemitor că  este vorba despre „o campanie a editurii”, că a fost „ideea” acesteia și că nu și-a imaginat că o carte cadou „poate supăra”.

Coincidență sau nu, mai multe echipe de la PNL București au bătut, joi, străzile capitalei, fluturând însemne politice specifice și oferind copiilor și părinților cărți sub pretextul Zilei Naționale a Lecturii. Alte cărți decât cea scrisă de „Tianu” și publicată de Litera. FOTO jos

Claudiu Săftoiu (sus)

Violeta Vijulie (jos)

Volumul semnat de Burduja nu este însă carte de colorat și nici beletristică, este un volum care conține manifestul politic al liberalului care, deși nu este nominalizat oficial din partea partidului, lasă de înțeles că și-ar dori să candideze pentru funcția de primar general. Având în vedere că valoarea acestuia nu este simbolică, așa cum prevede legea, ci se află la vânzare în majoritatea librăriilor clasice sau virtuale la prețuri cuprinse între 14 și 39 de lei, poate fi considerat, în virtutea prevederilor din Codul Penal, mită electorală (art.386, CP care precizează în mod indubitabil ). Ca să nu mai vorbim de gestul editurii Litera de a folosi adresele clienților săi, pe modelul Cambridge Analytiva, pentru publicitate/mită electorală.

 

Răspunsul lui Burduja către o doamna care îi scrie chiar pe pagina oficială de Facebook (sus)

Editura Litera este deținută de familia Vidrașcu (Anatol, Marin și Dan), originară din R.Moldova și a beneficiat, de-a lungul timpului, de importante și controversate contracte cu statul român.

În 2012, primea peste două miliarde şi jumătate de lei vechi (267.159 RON) de la Guvernul României PDL, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP). Detalii AICI.

În iunie 2020, Nicușor Dan arăta, într-o postare pe Facebook că „sub pretextul unui proiect educațional destinat elevilor din București, Gabriela Firea oferă 3,5 milioane de lei unei asociații culturale cu legături vechi în PSD, după cum arată buletin.de. E vorba de Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu, condusă de patronul editurii Litera, Dan Vidrașcu, cel care cu generozitate a publicat în tiraj de 50.000 de exemplare romanul de dragoste al Gabrielei Firea și două cărți ale lui Ion Iliescu”. 

Afirmația a fost verificată și validată de Factual care a mai arătat că „în 2018, Primăria Capitalei a plătit 2.5 milioane de lei asociației (Ludmila Vidrașcu) pentru tipărirea a 120.000 de cărți de istorie pentru elevii de gimnaziu și liceu – proiectul se intitula „Centenarul Marii Uniri Explicat Tinerilor”. În același an, tot Primăria Municipiului București, prin intermediul Administrației Monumentului și Patrimoniului Turistic, a finanțat Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu în vederea realizării un proiect intitulat „Centenarul, o moștenire culturală pentru generațiile viitoare”. 

În spatele Asociația Ludmila Vidrașcu este patronul Editurii Litera, omul de afaceri Dan Vidrașcu, apropiat de politicienii PSD. Acesta conduce editura împreună cu fratele său, Marin Vidrașcu, potrivit Digi24. 

Și între primarul Capitalei Gabriela Firea și Dan Vidrașcu există o colaborare veche. În 2007 Firea și-a lansat a doua ediție a romanului de dragoste „Trei motive” sub egida editurii Litera. Conform Antena3, Dan Vidrașcu și-a asumat atunci riscul de a edita volumul într-un tiraj de 50.000 de exemplare”

Cele mai recente dezvăluiri privind asocierea editurii Litera cu politicieni controversați și bani publici le-a făcut publicația Buletin de București care arăta, în septembrie 2020, că „în plină campanie electorală, primarul Daniel Florea (fostul primar de la Sectorul 5) dă rechizite gratuit la toți copiii din sectorul 5. Cele 5 milioane de lei cheltuite pe rechizite au fost împărțite în 198 de contracte cu atribuire directă, fără să aibă loc vreo licitație și fără posibilitatea de a găsi un preț mai mic pentru aceleași produse. Toți banii au ajuns în buzunarele patronilor editurii Litera cu care primarul Sectorului 5 și primarul Gabriela Firea au o relație de lungă durată”. 

În noiembrie 2023, Firea și-a „relansat” la editura Litera romanul „Trei motive”, publicat inițial înainte să intre în politică.

„Scrisul este o pasiune de multă vreme, dar de care nu am mai avut timp în ultimii ani. Mulțumesc, din nou, editurii Litera condusă de Dan Vidrascu, pentru sprijinul reeditării acestui roman”, a spus Firea cu acea ocazie. La eveniment a participat pe lângă primarului orașului Voluntari, Florentin Pandele, soțul „scriitoarei”, și președintele Consiliului Județean Ilfov. Hubert Thuma deține și funcția de președinte interimar al PNL București și vicepreședinte regional PNL pe Regiunea București-Ilfov.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.