Manevra lui Victor Ponta? Prețul acțiunilor Gabriel Resources a crescut cu 50% după declarațiile iresponsabile ale lui Marcel Ciolacu și ale altor oficiali privind sentința în procesul cu România


Manevra lui Victor Ponta? Prețul acțiunilor Gabriel Resources a crescut cu 50% după declarațiile iresponsabile ale lui Marcel Ciolacu și ale altor oficiali privind sentința în procesul cu România

Publicația defapt.ro arată că, prin declarațiile hazardate făcute de Marcel Ciolacu și alți oficiali guvernamentali, în speța „Roșia Montană”, susținând public că România ar urma să piardă procesul cu compania Gabriel Resources, valoarea acțiunilor acesteia din urmă a crescut, la bursă, cu 217,57 milioane dolari, în doar câteva zile zile. 

„Culmea, deși premierul Marcel Ciolacu a insistat că o decizie în acest caz va fi anunțată până la data de 10 februarie, documentele oficiale arată că aceasta va fi emisă până pe 12 martie 2024.

Compania canadiană Gabriel Resources Ltd are listate 1.036.063.840 de acțiuni, conform datelor de pe Bursa din Toronto. Prețul unei acțiuni a variat între 0,41 și 0,46 dolari în prima lună a anului 2024.

Pe 31 ianuarie 2024, o acțiune Gabriel Resources se tranzacționa la prețul de 0,45 dolari. Valoarea cumulată a acțiunilor era la aceea dată de peste 466,22 milioane de dolari.

În seara zilei de 31 ianuarie au început să curgă știrile despre procesul de la Washington dintre Gabriel Resources și România. Toate publicații au anunțat la unison că România a pierdut procesul și ar urma să plătească despăgubiri de minimum două miliarde de dolari.

O zi mai târziu, pe 1 februarie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat oficial că Guvernul se aşteaptă ca pe 10 februarie să vină o decizie definitivă în cauza privind Roşia Montană şi este pregătit pentru discuţii, dacă statul român va fi obligat la despăgubiri.

În urma acestor declarații oficiale, acțiunile Gabriel Resources au început să crească semnificativ pe Bursa din Toronto. Prețul unei acțiuni a crescut de la 0,45 la 0,57 dolari în data de 2 februarie, zi în care s-au tranzacționat peste 807.000 de acțiuni. De aproape 20 de ori mai mult față de 31 ianuarie, atunci când s-au tranzacționat doar 41.290 de acțiuni. (…)

16 februarie, valoarea unei acțiuni Gabriel Resources a crescut la 0,66 dolari. Atunci s-au tranzacționat 255.134 de acțiuni. La acest preț, valoarea celor peste 1,036 miliarde de acțiuni a depășit suma de 688,744 milioane de dolari. Ceea ce înseamnă o creștere de peste 217,57 milioane dolari”, scrie defapt.ro. Mai multe detalii AICI.

În discuțiile care au urmat apoi s-au vehiculat mai multe „nume” de politicieni responsabili pentru eventuala pierdere a procesului, premierul Ciolacu afirmând atunci că s-a obișnuit să-i vină lui notele de plată pentru ”toate tâmpeniile făcute de alții”. 

Se referea cel mai probabil la decizia de a include Roșia Montană în patrimoniul UNESCO luată de guvernului lui Dacian Cioloș.

Totuși, fostul senator Mihai Goțiu, totodată și unul dintre cei mai cunoscuți activiști de mediu, afirma, într-o declarația la RFI, că unul dintre principalii responsabili este chiar Victor Ponta, actualul consilier onorific al lui Marcel Ciolacu: „Da, inclusiv pentru tâmpeniile făcute de consilierul lui onorific Victor Ponta, care este în acest moment consilierul lui (Marcel Ciolacu, n.red), dar care în 2014 era prim-ministrul României, inclusiv în 2013, când a dat primele declarații pe care Gabriel Resources și avocații lui Gabriel Resources le-au folosit în litigiul de la Washington, potrivit cărora dacă acea lege specială pentru Roșia Montană nu va fi adoptată de Parlament, România va ajunge să plătească despăgubiri. Ei bine, această declarație făcută ca prim-ministru de Victor Ponta o regăsim în justificarea pretențiilor companiei Gabriel Resources în litigiul de la Washington și la aceasta se adaugă, dincolo de aceste declarații politice, acțiuni ale Guvernului Ponta pe care le-a făcut sau nu le-a făcut în perioada în care a fost prim-ministru. Așadar, când vorbește de tâmpeniile făcute de altul, să se uite lângă el, să se uite peste umăr, că-l va vedea pe Victor Ponta, unul dintre principalii responsabili pentru fiecare cent sau dolar pe care România va ajunge să-l plătească, dacă va ajunge până la final să-l plătească, companiei cu sediul în Canada”.

CITEȘTE ȘI: România pierde procesul „Roșia Montană” cu compania înființată de controversatul Frank Timiș, fost traficant de droguri! Despăgubirile către Gabriel Resources ar fi de cel puțin două miliarde de dolari

Mihai Goțiu a mai spus că „dacă România va ajunge să piardă acest proces, o va face din cauza unor decizii în special ale Guvernului și ale unor ministere, începând cu sfârșitul anilor 90, cu domnul Călin Popescu Tăriceanu, ministru al Industriilor în acei ani când a început de fapt afacerea Roșia Montană, continuând cu decizii ale executivelor din perioada Năstase, dar mai ales din perioada Victor Ponta și din perioada domnului Boc, dar atunci în special pe mâna ministrului Economiei, Adriean Videanu, care a susținut acest proiect”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.