Danemarca a anunțat că va oferi Ucrainei toată artileria pe care o deține. Solicitarea lansată de prim-ministra daneză către țările europene


Danemarca a anunțat că va oferi Ucrainei toată artileria pe care o deține. Solicitarea lansată de prim-ministra daneză către țările europene

Prim-ministra daneză a anunțat că țara sa s-a angajat să ofere Ucrainei toată artileria pe care o deține și a cerut Europei să i se alăture în sprijinul său pentru Ucraina, care face față din ce în ce mai greu războiului împotriva armatei ruse invadatoare.

Prim-ministra Mette Frederiksen a îndemnat națiunile europene să-și doneze stocurile existente de arme, muniții și sisteme de apărare aeriană, în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen din Germania.

"Ne cer muniție acum, artilerie acum" și "din partea daneză, am decis să ne donăm întreaga artilerie", a spus Mette Frederiksen, criticându-i apoi pe liderii europeni care tind să invoce problemele legate de producția de arme ca scuză pentru a nu furniza armament Ucrainei.

"Îmi pare rău să spun, prieteni, încă mai există muniție în stoc în Europa. Avem arme, avem muniție, avem apărare antiaeriană pe care nu trebuie să le utilizăm tocmai acum, în momentul în care ar trebui să le livrăm în Ucraina", a mai spus Frederiksen.

Ea a mai cerut și ca țările europene să nu aștepte că Statele Unite să aprobe finanțarea aprovizionării forțelor armate ucrainene. 

"Nu contează cu ce vine America. Noi, europenii, trebuie să ne apărăm. Acesta este un război pe continentul european", a subliniat acesta. 

De asemenea, președintele ceh Petr Pavel a declarat la Conferința de Securitate de la München că țara sa are un stoc de aproximativ jumătate de milion de obuze de 155 mm și 300.000 de obuze de 122 mm, care pot fi în prima linie a Ucrainei în câteva săptămâni "dacă finanțarea este găsită rapid".

Aceste anunțuri vin pe fondul deficitului grav de muniție și personal al forțelor ucrainene, care a dus și la retragerea din Avdiika, dar și la reducerea unor operațiuni din alte zone ale frontului.

Danemarca este una din marile țări susținătoare ale Ucrainei de la începerea războiului la scară largă, angajamentele sale de ajutor militar ajungând la peste 3,5 miliarde de euro, ceea ce o face una dintre cele mai mari donatoare ca procent din PIB. (sursa: Foreign Policy)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.