Ioan Stanomir demontează paralela făcută de George Simion între UE și URSS și desființează, fără echivoc, doctrina auristo-suveranistă: "E o imagine caricaturală și grotescă a punctelor de vedere ale dreptei conservatoare". Politologul avertizează cu privire la AUR că inclusiv "Hitler sau Stalin au folosit cu pricepere resentimentele populației lor"


Ioan Stanomir demontează paralela făcută de George Simion între UE și URSS și desființează, fără echivoc, doctrina auristo-suveranistă: "E o imagine caricaturală și grotescă a punctelor de vedere ale dreptei conservatoare". Politologul avertizează cu privire la AUR că inclusiv "Hitler sau Stalin au folosit cu pricepere resentimentele populației lor"

Comentând luni, la Digi24, declarația președintelui AUR, George Simion, prin care a asemănat Uniunea Europeană cu apusa Uniune Sovietică, politologul Ioan Stanomir, profesor al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București, a atras atenția că auriștii, prin stilul lor demagogic, nu fac decât să caricaturizeze discursul dreptei conservatoare, doctrină care critică, din anumite perspective, unele politici de la Bruxelles, însă fără astfel de exagerări puse în scenă de Alianța pentru Unirea Românilor. 

"Trebuie spus ceva foarte clar și anume că a fi parte din Uniunea Europeană nu înseamnă a cultiva o cultură a unanimități. Nu tot ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană este bun, de exemplu politica îndreptată împotriva fermierilor, care s-a văzut că e o politică falimentară ce a dus la proteste sociale. Însă, ceea ce sugerează domnul Simion este pervers și inacceptabil. Nouă nu ni se impune nimic, pentru că, în toate organismele din care România face parte, există un tip de procedură democratică, iar românii participă la proiectul european pentru că au dorit acest lucru și întrucât, oricât le-ar părea de ciudat unora, identitatea lor europeană e legată de Uniunea Europeană și de NATO. Ca atare, această doctrină care se numește acum, printr-o formulă foarte elegantă, suveranistă este, de fapt, o doctrină demagogică care reprezintă o formă de caricatură a unei doctrine respectabile de centru-dreapta. E, de fapt, o imagine caricaturală și grotescă a punctelor de vedere ale dreptei conservatoare sau liberale tradiționale, iar acești politicieni sunt demagogi. Au atâtea voci cât auditoriu au. Aceasta este problema lor", a reliefat Ioan Stanomir. 

De asemenea, Ioan Stanomir a avertizat că prostul gust și vulgaritatea cu care defilează politic partidul AUR pentru a obține voturi din partea anumitor segmente sociale nu trebuie, în niciun caz, subestimate. În acest context, politologul a amintit modul în care Adolf Hitler și Iosif Stalin s-au folosit, cu foarte multă pricepere, de resentimentele cetățenilor, pentru a-și instaura și consolida regimurile criminale. 

Pentru a arăta cât de periculoasă este dinamica socială și politică în prezent, respectiv că terenul e foarte fertil pentru un partid precum AUR, Ioan Stanomir a dat un exemplu de intoxicare care circulă în mediul online și anume un videoclip în care Papa Francisc "apare cu capul de reptilă" și în care se spune că "i-a vizitat pe înțelepții Sionului", ceea ce reprezintă o formă de antisemitism. 

"Eu sunt uneori destul de îngrijorat, pentru că în România găsești foarte ușor alături (în propaganda toxică din mediul online - n.red.) pe Nicolae Ceaușescu, pe Vladimir Putin, pe Zamolxe, pe Deceneu și pe reptilieni. Știți, este o problemă reală și poate părea pur și simplu o chestiune de prost gust, dar în politică nu avem niciodată voie să subestimăm prostul gust și vulgaritatea din simplul motiv că politicieni precum Adolf Hitler sau Iosif Stalin au folosit cu foarte multă pricepere resentimentele populației lor și au reușit să ducă țările pe care le-au condus spre crimă. De exemplu, antisemitismul se ascunde întotdeauna sub aceste formule elegante, de pildă tot felul de videoclipuri în care Papa apare cu capul de reptilă și se spune că i-a vizitat pe înțelepții Sionului. Cine are o minimă educație istorică, iar unii dintre noi avem, poate să înțeleagă foarte ușor că este vorba de un antisemitism barbar, primitiv și sângeros care urcă spre pogromurile din secolul XIX, care au avut loc, deloc întâmplător, pe teritoriul imperiului rus", a explicat Ioan Stanomir. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.