Criminalii Kremlinului își vânează țintele prin toată Europa: un pilot rus care dezertase la ucraineni a fost ucis în Spania


Criminalii Kremlinului își vânează țintele prin toată Europa: un pilot rus care dezertase la ucraineni a fost ucis în Spania

Un pilot militar rus care a dezertat în Ucraina în august 2023 și a predat elicopterul său de luptă Mi-8 forțelor armate ucrainene a fost ucis în Spania, au confirmat luni mai multe publicații rusești, iar ulterior și Direcția principală de informații a Ucrainei.

Este vorba de Maxim Kuzminov, 33 de ani, împușcat mortal, de doi bărbați, în parcarea subterană a unui imobil din provincia spaniolă Alicante.

Presa spaniolă a relatat, încă de miercurea trecută, despre decesul unui cetățean ucrainean neidentificat în La Villajoyosa, un oraș de coastă din estul Spaniei. Ulterior, luni, presa de stat rusă l-a identificat pe bărbatul ucis ca fiind pilotul rus Maxim Kuzminov.

Kuzminov a aterizat cu elicopterul său pe un aerodrom ucrainean în luna august, în ceea ce s-a confirmat ulterior că a fost o operațiune specială a Serviciului de informații al apărării din Ucraina (GUR). Alți doi membri ai echipajului, care nu erau la curent cu operațiunea, ar fi fost "eliminați" după aterizare, au declarat surse pentru presa ucraineană la momentul respectiv.

Ulterior, Kuzminov a apărut într-o înregistrare video a GUR, în care a declarat că a ales să dezerteze deoarece se opunea invaziei Rusiei în Ucraina și nu dorea să ia parte la aceasta. Familia lui Kuzminov se mutase în Ucraina înainte de dezertarea sa. 

„Putem confirma producerea decesului", a declarat purtătorul de cuvânt al Direcția principală de informații a Ucrainei. Andriy Yusov, într-o declarație pentru agenția RBC-Ucraina. Yusov dezvăluise anterior că Maxim Kuzminov a primit o recompensă de 500.000 de dolari pentru dezertare.

Novaya Gazeta (Europe) scrie că un reportaj al televiziunii de stat din octombrie, în care propagandiștii ruși îl catalogau pe Kuzminov drept „trădător al patriei", afirma că agenții serviciilor secrete rusești au primit ordin să-l ucidă pe Kuzminov.

Publicația Informacion scrie că, în total, s-au tras zece gloanțe dintre care cinci l-au atins pe Kuzminov în zona pieptului. Cei doi asasini au fugit de la fața locului cu un vehicul, cel mai probabil furat, care a fost apoi incendiat complet într-un alt oraș, El Campello. 

Anchetatorii de la Guardia Civil au reușit să identifice victima după ce s-au întâlnit în parcare cu un alt bărbat dintr-o țară din Europa de Est care a venit la fața locului și a explicat că îl cunoștea pe Kuzminov cu care lucra la renovarea unei case. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.