Prim-ministra Estoniei: Occidentul trebuie să confiște bunurile înghețate rusești înainte de alegerile prezidențiale din SUA!


Prim-ministra Estoniei: Occidentul trebuie să confiște bunurile înghețate rusești înainte de alegerile prezidențiale din SUA!

Prim-ministra estonă Kaja Kallas a declarat că Occidentul trebuie să confiște bunurile înghețate ale Rusiei înainte de alegerile prezidențiale ce se vor desfășura în acest an în Statele Unite ale Americii.

"Alegerile sunt întotdeauna timpuri tulburi. Este întotdeauna mai bine să facem tot ceea ce putem înainte de alegerile importante", a declarat Kallas pentru publicația Financial Times.

Cuvintele Kajei Kallas pot fi interpretate drept un semnal de îngrijorare referitor la modalitatea în care posibila revenire a republicanului Donald Trump la Casa Albă ar putea afecta politica occidentală faţă de sprijinirea Ucrainei în lupta împotriva hoardelor ruse. 

De altfel, Estonia pledează de multă vreme pentru confiscarea acestor bunuri, însă influentele capitale europene Paris și Berlin au fost precaute din pricina îngrijorărilor ce planează asupra legalității unei astfel de decizii, asupra implicațiilor acesteia pentru stabilitatea financiară și asupra eventualelor represalii desfășurate de Kremlin. 

Dar, potrivit Kajei Kallas, confiscarea bunurilor rusești reprezintă o altă oportunitate care, coroborată cu ajutorul militar acordat Ucrainei și măsurile de izolare politică a Rusiei, ar putea contribui la încheierea războiului.

În cursul anului trecut, UE a creat un registru de daune pentru a înregistra dovezile daunelor cauzate Ucrainei de invazia rusească. În acest context, Kallas a precizat că fondurile rusești înghețate ar putea fi utilizate pentru a acoperi aceste pierderi.

Washingtonul negociază cu aliații identificarea unor modalități de a fi confiscate aproximativ 260 de miliarde de euro din activele Băncii Centrale Ruse, care au fost înghețate ca răspuns la războiul dus la scară largă de Rusia contra Ucrainei. Aproximativ 191 de miliarde de euro din activele Moscovei sunt deținute în depozitul de valori mobiliare Euroclear de la Bruxelles. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.