INTERVIU EXCLUSIV Românii care luptă în Ucraina, avertisment lansat la împlinirea a 2 ani de invazie rusească la scară largă: "România trebuie să fie pregătită de nori negri și de furtună!". Apel către Parlament: "Să ofere libertate și spațiu de manevră, din punct de vedere legislativ, Armatei Române!". Declarațiile generalului Gheorghiță Vlad privind amenințarea rusă, salutate de grupul Getica


INTERVIU EXCLUSIV Românii care luptă în Ucraina, avertisment lansat la împlinirea a 2 ani de invazie rusească la scară largă: "România trebuie să fie pregătită de nori negri și de furtună!". Apel către Parlament: "Să ofere libertate și spațiu de manevră, din punct de vedere legislativ, Armatei Române!". Declarațiile generalului Gheorghiță Vlad privind amenințarea rusă, salutate de grupul Getica

La împlinirea a zece ani de război pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei, respectiv a doi ani de la începutul invaziei rusești la scară largă, Getotac, comandantul operațional al Romanian BattleGroup "Getica", batalionul românilor care luptă contra invadatorilor ruși, a acordat un interviu pentru publicația Podul.ro, pe parcursul căruia a avertizat cu privire la riscul extinderii războiului și în care a vorbit, totodată, despre necesitățile stringente ale forțelor ucrainene. 

Printre altele, Getotac a salutat declarațiile făcute de șeful Statului Major, generalul Gheorghiță Vlad, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, în cadrul căruia acesta le-a transmis românilor să fie pregătiți pentru scenariul în care războiul se va extinde, căci Rusia nu are în plan să se rezume la Ucraina. În acest context, Getotac a lansat un apel către Parlamentul României să optimizeze procesul legislativ pentru ca Armata Română să aibă posibilitatea să promoveze cu rapiditate o serie de modificări legislative care să ne pregătească pentru orice tip de amenințare. 

Referitor la blocajul din Congresul SUA privind acordarea unui sprijin vital forțelor ucrainene pentru a respinge invazia rusă, Getotac a atras atenția că respectivii decidenți riscă să își ducă țara, într-un final, "într-un război pe care puteau să îl evite cu bani, cu foarte puțini bani în comparație cu bugetul lor anual militar". În acest sens, voluntarul român a punctat că "nu o să existe un război european fără America, deoarece relațiile dintre cele două continente sunt prea strânse și mult prea complicate pentru a permite un abandon al partenerilor de peste ocean". 

Pentru a scoate în relief faptul că planurile expansioniste ale Rusiei nu se rezumă la Ucraina, Getotac a punctat o declarație făcută de generalul colonel Andrey Mordvichev, comandantul rus care a câștigat recent bătălia de la Avdiivka. Un reporter îl întreabă dacă Ucraina reprezintă doar o primă fază pentru Rusia, iar el răspunde "Da, absolut! Este doar începutul!".


Nu în cele din urmă, chestionat în legătură cu alegerile din acest an și cu problema reprezentată de vectorii de la nivel politic care vor să ducă România mai aproape de Rusia, Getotac a lansat un avertisment către politicienii cu pricina: "Din partea Getica, asigurăm românii că niciun politician nu va reuși să apropie țara de imperiul răului de la Răsărit. România și-a ales calea și a ales bine. Cu foaie de dafin sau cu sabie, vom proteja România, atât cât pot să facă niște simpli soldați. E datoria fiecăruia dintre noi să o protejăm. Așa să ne ajute Dumnezeu!".

Redăm interviul în integralitate: 

Jurnalist: Am observat că publicați constant mesaje de recrutare pe rețelele sociale. Câți români activează în prezent în batalionul "Getica"?

Getotac: Campania de recrutare a Getica a început în Octombrie și putem să spunem că a avut succes. Din ce în ce mai mulți români realizează pericolul și tensiunile ridicate ale momentului actual și ne scriu ca să ni se alăture. După cum am mai spus-o și în alte ocazii, politica noastră este de a nu dezvălui un număr concret de soldați. Însă putem spune faptul că Getica are deja un efectiv de pluton și în curând vom putea să tindem spre un efectiv de companie. Scopul este înființarea unui batalion de vorbitori de limba română.

Jurnalist: Care este motivația care-i mână în luptă pe cei ce fac parte în prezent din batalionul "Getica"? Explicați-le românilor de ce ar trebui să se alăture într-un număr mai mare batalionului dvs., respectiv luptei, per ansamblu, pe care Ucraina o duce împotriva invadatorilor ruși.

Getotac: Aici o să răspundem mai pe larg. Dacă în 2022 România putea să fie mult mai liniștită referitor la situația geopolitică, cred că toți românii simt în ultima vreme că nu mai este cazul să stăm liniștiți. Avem declarații ale unor conducători militari, politicieni și analiști militari internaționali de renume, care ne vorbesc despre posibilitatea reală și chiar despre iminența unui conflict al Europei cu Federația Dusă. Avem Federația Dusă făcând declarații belicoase îndreptate spre Europa și câteodată chiar direct spre România! Noi, românii care luptăm în Ucraina, am fost întotdeauna convinși despre această posibilitate sumbră. Dacă la început nu ni se dădea crezare, toate declarațiile pe care le-am dat pe această temă încep să fie confirmate de către lideri europeni, de către generali de armate și alte personalități cu mult mai multe cunoștințe geopolitice decât noi, care suntem simpli soldați. Salutăm declarațiile domnului general Gheorghiță Vlad și suntem întru totul de acord că există posibilitatea reală că România să fie confruntată cu un conflict armat în anii următori. Constatăm cu stupoare că încă există voci care ori neagă vehement această posibilitate, ori pun totul în cârca României și a liderilor ei, în sensul că declară că tocmai acțiunile românilor vor duce țâra spre război. Nicio acțiune pe care a întreprins-o România până acum nu reprezintă casus beli și este clar că dacă va fi război, singura responsabilă pentru acest război va fi Federația Dusă, respectiv liderii ei. Ca să încheiem, facem un apel către autoritățile statului, legiuitori și ceilalți factori de decizie să înceapă o campanie oficială de luptă împotriva propagandei și să înceapă să investigheze activitățile "coloanei a 5-a din România", din păcate omniprezentă în spațiul public în ultima vreme și care otrăvește intensiv după un plan bine calculat mințile și sufletele românilor naivi. Totodată, să optimizeze procesul legislativ și să reducă timpii de promulgare ale unor legi necesare pentru orice situație. Să ofere libertate și spațiu de manevră, din punct de vedere legislativ, Armatei Române! Românii trebuie să lupte acum și dacă va fi cazul, în viitor, pentru apărarea tărâmului strămoșesc. Țara trebuie să fie pregătită de nori negri și de furtună. Caporalii trebuie să înceteze în a critica declarațiile sau deciziile generalilor și ale eșaloanelor superioare ale armatei. Dotați și pregătiți armata de luptă, sperând la pace, dar pregătindu-vă pentru ceea ce e mai rău.

Jurnalist: Care sunt domeniile operative în care vă desfășurați activitatea? Care sunt detaliile pe care le puteți oferi în mod public despre activitatea propriu-zisă pe care o desfășurați?

Getotac: Getica este un grup care activează în operațiuni de cercetare și de colectare de informații, pe linia frontului. Reprezentăm un grup cu capacitate operativ-tactică, tehnologică și de analiză a câmpului de luptă, cu o structură centralizată care încearcă să informeze alte structuri de luptă despre capabilitățile inamicului, despre punctele forte și slăbiciunile pe care acesta le arată în teatrul operativ, despre cursurile de acțiune probabile și potențialele riscuri pe care inamicul le reprezintă pentru forțele ucrainiene.

Jurnalist: Care au fost cele mai dificile / periculoase momente de până acum pentru batalionul dvs., în lupta dusă împotriva invadatorilor ruși?

Getotac: Orice moment pe front este periculos, mai ales țînând cont de capabilitățile inamicului de a analiza, identifica și lovi ținte, atât aproape de linia de contact, cât și la distanțe apreciabile în spatele frontului, folosind armament specific cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune, care din păcate lipsește din ce în ce mai mult armatei ucrainiene. Nu am avut momente deosebit de periculoase în Getica în campania de iarnă și sperăm să menținem acest trend. Încercăm cât mai mult să respectăm securitatea operațională, să nu comitem greșeli tactice și să nu oferim inamicului ocazia de a ne lovi direct. Deocamdată reușim.

Jurnalist: Care sunt punctele fierbinți ale frontului pe care ar trebui să ne concentrăm atenția în perioada următoare?

Getotac: După căderea bastionului Avdiivka, în mare măsură din cauza stopării ajutorului militar extern acordat Ucrainei, Federația Dusă a deschis un acces important spre limitele vestice ale regiunii Donetsk, către drumul național H20 care permite un avans, deocamdată doar teoretic spre Konstiantinivka și apoi spre Kramatorsk. Din cauza lipsei de muniție și a oboselii acumulate, momentul actual reprezintă o inerție extrem de periculoasă în ceea ce privește planul inamicului pentru cucerirea rapidă de noi localități. Această inerție a fost sesizată de către generalii lor și este exploatată activ în acest moment pentru atacuri susținute, care implică folosirea tuturor sistemelor care la dispoziție pentru a forța o breșă majoră în apărarea noastră. Este un moment critic și sperăm să trecem cu bine peste el, dar după cum ați putut citi în ultima perioadă, inamicul atacă în 5 direcții cu o forță de luptă net superioară. Pierderile lor sunt extrem de serioase, dar nu par să încetinească ritmul și continuă să alimenteze frontul cu forțe proaspete, chiar dacă mai puțin pregătite și cu un echipament precar. Forțele noastre continuă să cauzeze pierderi însemnate și o să continue să reziste, dar fiind realiști, situația este foarte serioasă. Avem nevoie urgent de reluarea de ajutoare militare, în special muniție de artilerie și de sisteme de apărare anti-aeriană pentru a aplica o tactică eficientă de contra-baterie și a încerca să doborâm avioanele de luptă inamice care efectiv nivelează așezările din fața lor cu bombe mari și de precizie, înaintea asalturilor mecanizate și de infanterie. În ultimele zile, forțele ucrainiene au reușit să doboare 6 aparate de zbor inamice care erau implicate în aceste atacuri premergătoare asalturilor propriu-zise din zona Avdiivka. Deci există șanse să oprim această inerție inamică, dacă ni se oferă muniția și sistemele necesare. Opinia publică nu trebuie să uite că luptăm cu una dintre cele mai puternice și mai numeroase armate ale lumii, iar, după doi ani de război, nu ne predăm.  

Jurnalist: La doi ani de război la scară largă în care Ucraina a rezistat eroic, care considerați că sunt obiectivele majore ale Rusiei pe termen mediu și lung în privința Ucrainei, atât politic, cât și militar? S-au schimbat față de cele avute în vedere de Rusia la începutul războiului la scară largă?

Getotac: Noi credem că Federația Dusă acționează după un plan clar, trasat înainte de invazia propriu-zisă. Dacă urmăriți declarațiile liderilor inamicului, există acest trend declarativ că lucrurile merg conform planului. Acest trend declarativ s-a menținut și în momentele critice pe care le-au avut pe câmpul de luptă și continuă să se mențină și acum, când lucrurile merg mai prost pentru noi. Federația Dusă este hotărâtă să refacă, folosind tunul și tancul, la un nivel strategic, influența pe care a avut-o Uniunea Sovietică. Ca să închei, o să vă citez aici declarația generalului colonel Andrey Mordvichev, comandantul care recent a câștigat bătălia de la Avdiivka și care încearcă să continue înaintarea în teritoriul ucrainean. "Cred că încă mai avem mult timp și multe de făcut în acest război. Este irelevant să vorbim despre o perioadă specifică. Dacă vorbim despre Europa de Est și va trebui să vorbim despre asta, atunci va mai dura destul timp". Reporterul îl întreabă dacă Ucraina este doar o primă fază, iar el răspunde "Da, absolut! Este doar începutul!".

Jurnalist: Care sunt principalele arme de care Ucraina are o nevoie stringentă?

Getotac: Ucraina are nevoie urgentă de muniție de artilerie, muniție pentru sistemele de apărare anti-aeriană, rachete ghidate pentru lovituri precise în spatele liniilor inamice, sisteme de război electronic și pentru colectarea de semnale (SIGINT) și drone de cercetare și de atac.  

Jurnalist: Care sunt principale provocări cu care se confruntă Armata Ucrainei în prezent? Întreb inclusiv în contextul unei eventuale noi campanii de mobilizare.

Getotac: Credem că Ucraina se confruntă cu aceleași provocări de la începutul războiului, mai mult sau mai puțin accentuate de momentul în care se află acum, după doi ani. Deocamdată a găsit întotdeauna soluții și s-a adaptat, deci nu trebuie să disperăm. Se evidențiază nevoia de trupe pregătite și odihnite care să contracareze cumva numărul net superior al trupelor inamice, arme și muniție specifică care să compenseze această superioritate numerică a inamicului și de ce să nu fim sinceri, Ucraina are nevoie de noroc. Din nou, ne aflăm în fața uneia dintre cele mai redutabile armate din lume, chiar dacă bazată pe alte principii mai puțin moderne, gen multă cantitate și mai puțină calitate. Ca să închei, Ucraina are nevoie de noi, de parteneri, de vecini, de sprijinul internațional necondiționat. Politicienii care nu susțin acum Ucraina au mâinile pătate de sânge și, cel mai probabil, interese ascunse care cu timpul vor ieși la iveală.

Jurnalist: Vedem numeroase blocaje la nivelul lumii occidentale privind sprijinul militar destinat Ucrainei. Dată fiind această problemă, cât de afectat este moralul celor ce luptă împotriva hoardelor ruse?

Getotac: Din prisma noastră, a unor simpli soldați, moralul este acceptabil, dacă nu chiar bun. A fost mai bun la începutul războiului? Absolut. Există o motivație și un moral mai scăzut și în rândul trupelor inamice? Absolut. Să nu uităm că Ucraina își apără existența, deci întotdeauna motivația trupelor ucrainiene va fi superioară celei inamice. Lipsa sprijinului internațional nu afectează moralul trupelor ucrainiene atât cât afectează viitorul aceleiași comunități internaționale. Vor exista lideri care vor regreta amarnic că nu au fost mai incisivi în acordarea de ajutor militar Ucrainei, atunci când țările pe care le conduc vor fi afectate direct de conflict. Europa face din ce în ce mai mult pentru Ucraina și America face din ce în ce mai puțin. Dar nu o să existe un război european fără America, deoarece relațiile dintre cele două continente sunt prea strânse și mult prea complicate pentru a permite un abandon al partenerilor de peste ocean. Și atunci, persoane de genul lui Mike Johnson sau Trump își vor vedea țara implicată într-un război pe care puteau să îl evite cu bani, cu foarte puțini bani în comparație cu bugetul lor anual militar. Asta este perspectiva sumbră care este des menționată și care, din păcate, devine din ce în ce mai posibilă. Declarațiile de genul "Rușii nu au treaba cu noi" sunt extrem de periculoase. Rusia urăște America, o face deschis la televiziunile publice, își educă tineretul în spiritul anti-american, se aliază cu cei mai redutabili și mai declarați inamici ai Americii cum sunt Iranul și Coreea de Nord și amenință deja aproape săptămânal America cu posibilitatea unui conflict nuclear. Deci americanii care susțin Rusia, declarativ sau prin deciziile lor, sunt, din punctul nostru de vedere, cel puțin inconștienți dacă nu chiar trădători.

Jurnalist: Pe fondul lacunelor știute în prezent la nivelul lumii occidentale în privința sprijinirii militare a Ucrainei, care este predicția dvs. pentru acest an? Cât de semnificativ pot profita forțele ruse în 2024 în cazul în care semnalele vor rămâne în mare parte aceleași din partea Occidentului?

Getotac: O să fie un an extrem de dificil. Credem că există orice posibilitate, cu o probabilitate mai mare sau mai mică. Există posibilitatea ca Rusia să facă avansuri mai semnificative, există posibilitatea ca Ucraina să primească un ajutor militar limitat pentru a îngheța linia de contact, dar fără a-i permite să facă eliberări semnificative de teritoriu, există posibilitatea, deși probabilitatea este mică, ca Ucraina să execute o contraofensivă surpriză cu un ajutor militar mai substanțial și folosind sprijinul aerian oferit de avioanele F16 și există, sperăm noi cu o probabilitate extrem de redusă, posibilitatea ca acest conflict să se extindă și să escaladeze semnificativ, prin implicarea directă a NATO. Putin este imprevizibil și poate să ia decizii extrem de radicale cum ar fi atacarea țărilor baltice sau chiar a Finlandei sau alte atacuri hibride surpriză care să testeze capacitatea de apărare a alianței.

Jurnalist: Pe final, să abordăm și chestiunea alegerilor din România. Putem observa cu ușurință o avalanșă de pioni utili Moscovei pe scena politică românească, aceștia, potrivit sondajelor, fiind într-o accentuată ascensiune. Care este mesajul pe care îl adresați votanților? Dar partidelor aflate acum la putere?

Getotac: Încercăm pe cât putem să nu atingem politica. Dar suntem oameni, suntem cetățeni români și ne pasă mult de situația din România. Așa cum am răspuns la prima întrebare, o să revin pe acest subiect. România, steagul, culorile lui, limba sfântă nu au nimic de a face cu politicienii care v-au furat și au distrus țara în ultimii 30 de ani. Așa cum strămoșii au luptat pentru voi, așa și voi veți lupta pentru urmași, în cazul în care va fi nevoie. Cei care vor să plece, să o facă acum, dar să nu se aștepte că vor fi primiți cu brațele deschise după un eventual război. Renunțați la tot ce reprezentați, la tot ce aveți, la tot ce sunteți. Vorbiți cu orice emigrant român de departe și vă va spune că nicăieri nu e că acasă. Vă va spune că niciodată nu o să fie nimic altceva decât român. Nu dați cu toporul în rădăcinile voastre. Recitați imnul și gândiți-vă la versurile lui. Au fost compuse într-un moment la fel de critic în istorie precum momentul în care ne aflăm acum. Suntem români!

Referitor la situația politică, la alegeri, votați cu inima, dar și cu mintea și, orice ați face, ieșiți la vot! Există forțe benefice care veghează asupra românilor și care nu vor permite ca țara să cadă în extremism sau în influențe geopolitice cu care ne-am încheiat demult conturile. Din partea Getica, asigurăm românii că niciun politician nu va reuși să apropie țara de imperiul răului de la Răsărit. România și-a ales calea și a ales bine. Cu foaie de dafin sau cu sabie, vom proteja România, atât cât pot să o facă niște simpli soldați. E datoria fiecăruia dintre noi să o protejăm. Așa să ne ajute Dumnezeu!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.