Autoritățile din Turcia au arestat 6 chinezi suspectați că spionau comunitatea uigură din Istanbul, ceea ce poate fi un semnal al îndepărtării Ankarei de Beijing


  • ACP
  • Feb 23, 2024 17:11
  • 447
Autoritățile din Turcia au arestat 6 chinezi suspectați că spionau comunitatea uigură din Istanbul, ceea ce poate fi un semnal al îndepărtării Ankarei de Beijing

Șase cetățeni chinezi au fost arestați în Turcia cu acuzația că ar spiona membrii comunității uigure din Istanbul pentru serviciile de informații chineze.

Cei șase cetățeni chinezi au fost reținuți marți dimineața, fiind acuzați că au strâns informații despre organizațiile uigure, liderii acestora și personalitățile publice uigure pentru a le transmite autorităților din China, conform Organizației Naționale de Informații din Turcia (MIT).  

Nu au fost furnizate alte informații despre suspecți și nu a fost imediat clar dacă suspecții erau etnici uiguri, dar s-a specificat că mai este căutat încă un suspect.  

Erkin Ekrem, vicepreședinte al Congresului Mondial Uigur, a declarat pentru Radio Free Asia că aceste arestări vor trimite un avertisment Beijingului pentru a-și limita activitățile de spionaj împotriva uigurilor din Turcia. 

"Acest incident aduce la lumină supravegherea sporită de către China a uigurilor", a spus Ekrem.

"Unii indivizi pot fi constrânși să spioneze din cauza amenințărilor, în timp ce alții se pot angaja în astfel de activități pentru câștiguri financiare sau alte motive", a continuat liderul uigur. 

"Având în vedere recunoașterea internațională din ce în ce mai mare a cauzei Turkistanului de Est și presiunea tot mai mare asupra Chinei, anticipez că Beijingul își va intensifica eforturile de spionaj pentru a contracara criticile la adresa regimului său și acuzațiile de genocid", a mai zis Ekrem.

Arestarea "trimite un mesaj Chinei" că Turcia se distanțează de Beijing, a declarat Hidayet Oguzhan, președintele Uniunii Internaționale a Organizațiilor din Turkistanul de Est, pentru Radio Free Asia. 

"Această acțiune are două scopuri principale. În primul rând, ne protejează cauza, oamenii și organizațiile de amenințarea spionajului. În al doilea rând, interpretăm acțiunea directă a Turciei împotriva persoanelor care lucrează pentru China și acoperirea acesteia în mass-media internațională ca un semn al distanței tot mai mari a Turciei față de China", a mai precizat Oguzhan. (sursa: Radio Free Asia

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.