Contraprotestul fermierilor ucraineni: Utilaje agricole distruse de hoardele ruse, aduse la granița cu Polonia


Contraprotestul fermierilor ucraineni: Utilaje agricole distruse de hoardele ruse, aduse la granița cu Polonia

Fermierii ucraineni au răspuns la protestele fermierilor polonezi aducând mașini agricole distruse de bombardamentele ruse la punctele de trecere a frontierei cu Polonia.

Presa a preluat imaginile cu acțiunea ucrainenilor de la un utilizator al platformei X (fosta Twitter) vorbitor de limba poloneză, care a publicat un videoclip în care se văd de pe geamul unui vehicul camioane care transportă o combină arsă, un tractor și mașini pe platformele unor semiremorci.  

Videoclipul este însoțit de o inscripție în ucraineană, care spune că a fost filmat pe 22 februarie lângă punctul de control Uhryniv.

Un alt videoclip cu echipamentele agricole distruse în timpul războiului a fost postat pe Facebook de un membru al Consiliului raional Cervonohrad, Oleksandr Klimov, care a spus însă că nu știe cine a lansat inițiativa. 


Echipamentele agricole distruse de ruși văzute în videoclip au plăci cu inscripții care indică din ce regiune provin și cui aparțin, precum siglele Consiliului Agricol ucrainean și ale SaveUA.  

În tot acest timp, protestele fermierilor polonezi au continuat, perioada de așteptare estimată pentru camioanele din partea poloneză la punctul de control Medyka fiind de 197 de ore, conform portalului de știri polonez RMF24. De asemenea, la alte puncte de trecere timpii de așteptare sunt de peste 100 de ore, până la 150 de ore, doar mașinile și autobuzele fiind lăsate să treacă fără nicio piedică. 

Toate acestea au loc totodată după episodul în care un protestatar din rândurile fermierilor polonezi a afișat la graniță un afiș pro-Putin, fapt care a dus la o reacție dură din partea premierului polonez Donald Tusk, care a promis că va îndepărta obstacolele de la graniță pentru trecerea liberă a ajutorului militar și umanitar către Ucraina. Dar tot premierul Tusk a refuzat invitația de a se vedea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la graniță, pentru o întâlnire guvernamentală. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.