Lovitură considerabilă pentru Kremlin! Armenia și-a suspendat participarea la alianța militară cu Rusia și contează din ce în ce mai mult pe relația cu Franța


Lovitură considerabilă pentru Kremlin! Armenia și-a suspendat participarea la alianța militară cu Rusia și contează din ce în ce mai mult pe relația cu Franța

Premierul Armeniei a anunțat că țara sa și-a suspendat participarea la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), formată din șase state sovietice și condusă de Rusia.

"Astăzi, în practică, ne-am înghețat participarea la acest tratat, la această organizație. Cât despre ce urmează, va trebui să vedem", a declarat prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan, într-un interviu acordat televiziunii franceze France24. Celelalte țări membre ale CSTO sunt Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Pashinyan a spus că alianța condusă de Rusia nu și-a îndeplinit obiectivele "în ceea ce privește Armenia, în special în 2021 și 2022".

Întrebat despre baza militară rusă din Armenia, premierul Pashinyan a spus că baza nu se află în Armenia ca parte a CSTO. 

"Acesta este un cadru legal-contractual complet diferit și nu am avut ocazia să abordăm acest cadru", a precizat prim-ministrul armean. 

Hotărârea aceasta vine după ce Erevanul și-a exprimat în mai multe rânduri nemulțumirea față de legăturile de lungă durată ale Armeniei cu Rusia și a spus că Armenia nu se mai poate baza pe Rusia pentru a-și asigura nevoile de apărare.  

Pashinyan a acuzat și Azerbaidjanul că ar fi pregătit un nou atac asupra Armeniei: "Dacă luăm în considerare remarcile oficiale ale Baku, putem presupune că un nou atac asupra Armeniei este foarte probabil și plauzibil". 

Tot joi, Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a zburat la Erevan, în contextul în care Armenia a primit echipament militar francez achiziționat de aceasta în octombrie anul trecut, conform unui acord semnat de Ministerul armean al Apărării și grupul francez Thales care a prevăzut vânzarea a trei sisteme radar avansate.

Lecornu s-a îndreptat spre Armenia a doua zi după ce președintele francez Emmanuel Macron și premierul armean Nikol Pashinyan s-au întâlnit la Paris, înaintea unei ceremonii oficiale de comemorare a lui Missak Manouchian, un erou armean al rezistenței franceze față de ocupația nazistă. 

"Vom continua cooperarea în domeniul apărării cu Armenia", a spus Macron la începutul întâlnirii. El a cerut Azerbaidjanului să recunoască în mod explicit granițele Armeniei și să permită populației strămutate din Nagorno-Karabah să se întoarcă în patria sa "liber și rapid". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.