Declarație surprinzătoare: Șeful spionajului militar al Ucrainei susține că Navalnîi a murit din cauze naturale


Declarație surprinzătoare: Șeful spionajului militar al Ucrainei susține că Navalnîi a murit din cauze naturale

O declarație surprinzătoare, potrivit căreia politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi a murit din cauze naturale, mai exact din cauza unei unei artere blocate de un cheag de sânge, a fost făcută duminică de către șeful Serviciului de Informații pentru Apărare al Ucrainei, Kyrylo Budanov. 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spusese că Navalnîi a fost "evident ucis de Putin", iar Comisia Europeană a descris moartea politicianului drept "o amintire sumbră a ceea ce sunt Putin și regimul său".

"S-ar putea să vă dezamăgesc, dar știm că (Navalnîi - n.red.) a murit din cauza unui cheag de sânge. Este mai mult sau mai puțin confirmat. Acesta nu este (o informație - n.red.) luată de pe Internet, ci, din păcate, e o moarte naturală", a spus Budanov.

Instituția de corecție nr. 3 din Kharp, districtul autonom Yamalo-Nenets, situat în nord-vestul Siberiei, anunțase pe 16 februarie că Navalnîi a decedat la puțin timp după ce s-a simțit foarte rău și a leșinat, după ce făcuse o plimbare. Medicii ar fi luat toate măsurile de resuscitare necesare, dar acestea nu au dat rezultate, iar astfel au declarat decesul. Navalnîi fusese condamnat de Tribunalul orașului Moscova la 19 ani de închisoare într-un penitenciar de înaltă securitate, în august 2023, cu acuzația de extremism.

Mama lui, Lyudmila Navalnaya, a ajuns la morga unde era depus corpul acestuia pe 19 februarie, dar nici ea nici avocații ei nu l-au putut vedea. Abia pe 24 februarie a fost predat Lydmilei Navalnaya cadavrul fiului ei.

Pe 20 februarie, Lyudmila făcuse un apel către președintele Rusiei, cerând ca trupul fiului ei să fie returnat pentru a-l putea îngropa. Abia pe 24 februarie angajații penitenciarului din Rusia au predat trupul lui Alexei Navalnîi mamei sale, la patru zile după ce aceasta înregistrase un apel video către președintele Rusiei, în care a solicitat ca trupul fiului ei să fie returnat pentru a-l putea îngropa. (sursa: Ukrainska Pravda)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.