CIA, implicată direct în războiul contra hoardelor ruse! Rețeaua de baze construită de-a lungul graniței cu Rusia. Cât de importante sunt operațiunile coordonate de serviciul de spionaj american


CIA, implicată direct în războiul contra hoardelor ruse! Rețeaua de baze construită de-a lungul graniței cu Rusia. Cât de importante sunt operațiunile coordonate de serviciul de spionaj american

Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite are, de mai mulți ani, 12 baze pe teritoriul Ucrainei, în locații secrete aflate de-a lungul graniței cu Rusia, conform publicației The New York Times, care a relatat această chestiune pe baza a "200 de interviuri cu oficiali și foști oficiali din Ucraina, Statele Unite și Europa".

Potrivit ziarului, operațiunile agenției americane în Ucraina datează de la sfârșitul lunii februarie 2014, după fuga din țară a președintelui de la acea vreme, Viktor Ianukovici, atunci când noua conducere pro-occidentală de la Kyiv a cerut ajutorul CIA și MI6 pentru înființarea unei noi agenții de informații ucrainene. În 2016, CIA a început să construiască o rețea de baze de spionaj de-a lungul graniței cu Rusia, timp în care ar fi contribuit și la formarea "unei noi generații de spioni ucraineni care au lucrat în Rusia, în Europa, în Cuba și în alte locuri în care Rusia menține o prezență semnificativă". Această pregătire de calitate a agenților ucraineni s-a văzut foarte bine odată cu succesul operațiunilor ucrainene împotriva militarilor ruși, a oamenilor regimului de pe teritoriul Rusiei și a colaboraționiștilor din teritoriile ocupate.

Tot în jurul anului 2016, CIA a creat o unitate specială a forțelor ucrainene, cunoscută sub numele de "Unitatea 2245", însărcinată să opereze peste graniță și să ia în posesie drone și sisteme militare de comunicații rusești pentru a le livra tehnicienilor americani pentru activități de decriptare. Printre specialiștii pregătiți de CIA pentru această unitate s-a aflat și actualul șef al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Kyrylo Budanov. Sub președinția lui Donald Trump, cooperarea între CIA și serviciile de informații din Ucraina s-a extins pentru a include programe de instruire mai specializate și construirea de baze secrete suplimentare, au mai relatat jurnaliștii americani.

În prima fază a invaziei, în urmă cu doi ani, agenții pregătiți de CIA au transmis informații critice, inclusiv unde plănuia armata rusă să efecuteze lovituri, respectiv ce sisteme de arme vor folosi.

"Fără ei, nu ar fi existat nicio modalitate de a rezista rușilor", a spus Ivan Bakanov, care era atunci șeful SBU, serviciul intern de informații al Ucrainei. 

New York Times precizează că "în prezent, aceste rețele de informații sunt mai importante ca niciodată, deoarece Rusia se află în ofensivă, iar Ucraina este mai dependentă de acțiuni de sabotaj și lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune, ceea ce necesită trimiterea de spioni mult în spatele liniilor inamice. Și sunt din ce în ce mai expuși riscului. Dacă republicanii din Congres pun capăt finanțării militare către Kyiv, CIA ar putea fi nevoită să reducă (activitatea - n.red.). Pentru a încerca să-i liniștească pe liderii ucraineni, directorul CIA, William J. Burns, a efectuat o vizită secretă în Ucraina joia trecută, cea de-a zecea vizită de la începutul invaziei". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.