Vechea prietenie dintre Coreea de Nord și Cuba s-a sfârșit brusc. Motivul


  • ACP
  • Feb 26, 2024 22:44
  • 487
Vechea prietenie dintre Coreea de Nord și Cuba s-a sfârșit brusc. Motivul

Conducerea politică a Coreei de Nord dă semne că s-ar fi supărat pe Cuba, asta după ce țara comunistă din Caraibe a stabilit relații cu Coreea de Sud pe 14 februarie, după 65 de ani în care cele două țări nu au avut legături diplomatice.

Biroul prezidențial al Coreei de Sud a anunțat imediat după eveniment, pe 15 februarie, că stabilirea unor relații oficiale între Seul și Havana ar aduce o grea "lovitură politică și psihologică" Phenianului, a cărui bază diplomatică depinde în mare măsură de un numărul mic de aliați rămași din timpul Războiului Rece.

Ca semn al iritării Phenianului, organismele media nord-coreene, precum agenția oficială de presă centrală, ori cotidianul Rodong Sinmun, nu au mai raportat nimic despre Cuba din 15 februarie, deși obișnuiau să publice știri despre aproape orice declarație a oficialilor cubanezi sau eveniment din Cuba. Țara comunistă din Caraibe nu a fost menționată nici măcar în știrile agenției nord-coreene KCNA din 23 și 24 februarie, referitoare la sărbătorirea zilei de naștere a fostului lider Kim Jong Il la misiunile diplomatice și reprezentanțele ONU din 26 de țări, asta deși Cuba continuă să mențină relații strânse cu Coreea de Nord din 1960, cu care împărtășește ideologia comunistă și ura față de Statele Unite. Relația strânsă dintre Coreea de Nord și Cuba se observase și atunci când liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a numit pe liderul cubanez Fidel Castro drept un "tovarăș de arme", iar Coreea de Nord a ținut trei zile de doliu oficial în 2016, la moartea lui Fidel Castro, în vârsta de 90 de ani. (sursa: Radio Free Asia)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.