Federația Rusă deține la Snagov terenul și vila unui lider țărănist ucis de comuniști în închisoarea de la Râmnicu Sărat / Moștenitorii au solicitat retrocedarea, dar nu au primit niciodată înapoi valoroasa proprietate


Federația Rusă deține la Snagov terenul și vila unui lider țărănist ucis de comuniști în închisoarea de la Râmnicu Sărat / Moștenitorii au solicitat retrocedarea, dar nu au primit niciodată înapoi valoroasa proprietate

Federația Rusă deține 14 proprietăți în România, printre care cinci hectare de teren și mai multe imobile, precizează Europa Liberă, arătând că informația are și confirmarea Agenției Naționale de Publicitate Imobiliară și Cadastru.

În afara proprietăților din Bulevarul Kiseleff despre care și PODUL a scris AICI, Rusia deține aproape două hectare de teren și mai multe imobile valoroase la Snagov, toate fiind transferate de statul român către URSS imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Pe Intrarea Fagului, prima dintre proprietățile Federației Ruse a aparținut liderului țărănist Aurel Dobrescu, mort în închisorile  comuniste, iar o alta i-a aparținut proprietarului Adesgo. 

Urmașii lui Aurel Dobrescu au solicitat, după 1989, în instanță ca vila de la Snagov să le fie retrocedată. Instanța a recunoscut că sunt proprietarii de drept ai imobilului, dar acesta nu le-a fost retrocedat niciodată în natură. La CEDO, unde au ajuns să se judece cu statul român, a avut câștig de cauză „imunitatea diplomatică” a rușilor, mai precizează Europa Liberă. Urmașii țărănistului ar fi primit despăgubiri în valoare de 200.000 de euro. 

Aurel Dobrescu, medic de profesie, a fost deputat de Făgăraș în mai multe legislaturi și, la un moment dat, subsecretar de stat în ministerul Agriculturii.

Ion Diaconescu, fostul lider al PNȚCD după moartea lui Corneliu Coposu, scrie în memoriile sale despre Aurel Dobrescu care s-ar fi regăsit pe lista de grațiați de a lui Petru Groza, întocmită  de acesta pe patul de moarte. Grațiații însă erau obligați ca, în schimbul eliberării din temniță, „să dea, cu această ocazie, declarație de renegare a trecutului lor și a orientării politice. Printre cei zece grațiați se afla și fostul ministru Aurel Dobrescu, care a refuzat cu demnitate să dea o asemenea declarație și a murit în chinuri la Râmnicu Sărat”.

Proprietățile deținute de Kremlin pe malul Lacului Snagov

CITEȘTE ȘI: Cum au ajutat Bogdan Aurescu și Mircea Geoană Federația Rusă să înhațe mai multe imobile ultra-valoroase din București / Cel puțin două dintre clădiri au fost revendicate de moștenitorii proprietarilor deposedați de comuniști



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.