VIDEO. Sute de indieni și nepalezi săraci au fost momiți de Rusia cu joburi bănoase și apoi trimiși carne de tun pe frontul din Ucraina. Unii s-au întors schilodiți pe viață, despre alții nu se mai știe nimic


VIDEO. Sute de indieni și nepalezi săraci au fost momiți de Rusia cu joburi bănoase și apoi trimiși carne de tun pe frontul din Ucraina. Unii s-au întors schilodiți pe viață, despre alții nu se mai știe nimic

Un cultivator de mere, un furnizor de servicii de catering pentru o companie aeriană și un absolvent fără loc de muncă se numără printre cetățenii indieni care au fost atrași în armata rusă pentru războiul împotriva Ucrainei, scrie publicația independentă The Moscow Times.

După doi ani de război, zeci de mii de soldați ruși au murit în conflict, iar Moscova se află într-o căutare globală de noi combatanți, uneori cu ajutorul unor intermediari mai mult sau mai puțin dubioși.

Un traducător indian care lucrează la un centru de recrutare militară din Moscova a declarat jurnaliștilor AFP că unitatea sa este doar una dintr-o întreagă rețea care activează în Rusia.

„Fiecare oraș mare are un centru de recrutare în care sunt procesați cetățenii străini", a spus el.

Traducătorul a declarat că a supravegheat personal înrolarea a aproximativ 70-100 de cetățeni indieni, adăugând însă că numărul de recruți nepalezi este mult mai mare.

„Numai săptămâna trecută, cel puțin zece indieni au ajuns la centrul meu", a spus bărbatul, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Unii recruți indieni au declarat pentru AFP că li s-au promis joburi de personal militar necombatant, dar au fost instruiți să folosească puști de asalt Kalașnikov și alte arme înainte de a fi trimiși în Ucraina.

Un contract în limba rusă al Ministerului Apărării consultat de AFP se referă la „serviciul militar în cadrul forțelor armate ale Federației Ruse", cu cerința de a „participa la ostilități" și de a "servi poporul rus fără limite".

India este un aliat de lungă durată al Rusiei, care s-a ferit să condamne explicit invazia Ucrainei.

Analiștii spun că eforturile Moscovei de a atrage recruții din India sunt doar o parte a unei campanii globale de recrutare, alături de o amplă campanie de înrolare la nivel național.

AFP a vorbit cu cinci indieni recrutați care s-au „alăturat” efortului de război al Rusiei, toți afirmând că au dat curs unor clipuri din rețelele de socializare care promovau locuri de muncă, denumite generic „ajutoare în cadrul instituțiilor militare (sau ale personalului militar)" pentru salarii de aproximativ 1.200 de dolari pe lună.

Niciunul nu are o experiență militară anterioară.

Clipurile de recrutare au fost postate și de un vlogger cu sediul în Dubai, Faisal Khan, care este prezent pe YouTube, Instagram și TikTok sub numele de Baba Vlogs.

Într-un videoclip, Khan aka Baba Vlogs se filmează în timp ce merge pe o stradă din Sankt Petersburg, explicând oferta ispititoare a Rusiei: mii de euro pentru un loc de muncă în armata care nu implică participarea la luptă și apoi posibilitatea de rezidență permanentă.

„Tot ce trebuie să faci este să cureți clădirile distruse, să ai grijă de arsenalul de luptă și, după un an de serviciu, vei fi eligibil pentru rezidență permanentă."

Khan susține că a primit o avalanșă de cereri de informații din India, unde, în ciuda creșterii economic, șomajul este la un nivel record.

El mai afirmă că ar fi ajutat 16 cetățeni indieni să călătorească în Rusia în lunile noiembrie și decembrie, unii venind direct din din India, iar alții din Dubai.

„Mă ocup de social media și ajut oamenii să-și găsească locuri de muncă", a declarat el pentru AFP.

„Un prieten din Rusia a luat legătura cu mine spunând că armata rusă caută ajutoare, m-am gândit că este o buna oportunitate și am făcut un videoclip".

El mai susține că a fost „surprins" să afle că recruților li s-au dat arme, precum și despre faptul că „au început să vină relatări despre cadavre trimise în țară și despre rănirea altora... Am decis să punem capăt procesului de recrutare".

Însă videoclipul său de recrutare, intitulat "Russia Army Jobs", este în continuare accesibil online, fără vreo actualizare ulterioară.



Unul dintre recruții lui Khan, un șomer din Uttar Pradesh, nordul Indiei, a povestit pentru AFP că a luptat pe linia frontului în regiunea Donețk, parțial ocupată în estul Ucrainei.

„Am fost rănit în lupte și dus la spital, de unde am scăpat cumva", a declarat el de la Moscova.

Un alt recrut din India a afirmat că a fost trimis în regiunea Herson alături de un alt cetățean indian - un cultivator de mere din Kashmir - și de nouă cubanezi care așteptau să fie detașați pe linia frontului.

„Pot fi chemat să lupt oricând", a declarat tânărul de 27 de ani, care lucra anterior la o companie de catering pentru companii aeriene.

„Sunt speriat și vreau doar să mă întorc acasă".

Mai mulți dintre recruții cu care a vorbit AFP au trimis familiilor de acasă fotografii cu ei în uniforme militare.

AFP a geolocalizat multe dintre imagini la o unitate militară rusă din apropierea Moscovei.

Unul dintre indieni a spus că a fugit după ce a început pregătirea de bază.

„Imediat ce ne-au pus să ne antrenăm în armament, mi-am dat seama că ceva nu era în regulă", a povestit Mohammad Tahir, 24 de ani, care a ajuns la Moscova în decembrie..„Întrucât nu-mi predasem pașaportul până atunci, mi-am cumpărat un bilet de avion și am plecat".

După unele estimări, Moscova ar fi angajat mii de combatanți străini, sute dintre ei din Nepal, țară puternic afectată de sărăcie.

„Există rapoarte potrivit cărora mercenari din Orientul Mijlociu și Asia sunt implicați în luptele de partea rusă", a declarat Oleg Ignatov, analist la International Crisis Group.

Ignatov a spus că Rusia "încearcă, de asemenea, să recruteze mercenari în Africa".

Ministerul de Externe al Indiei a confirmat că unii cetățeni indieni s-au înscris pentru „posturi de suport” în armata rusă, fără a preciza dacă asta implică și lupta pe front.

Ministerul a precizat că mai mulți dintre ei ar fi fost eliberați din posturi după ce instituția indiană a intervenit pe lângă autoritățile ruse.

Familiile recruților acuză că aceștia au fost păcăliți și afirmă că autoritățile indiene că nu au făcut suficient pentru a-i ajuta să revină acasă.

Mohammed Imran, un comerciant din Hyderabad, nu a mai primit nicio veste de la fratele său mai mic, în vârstă de 30 de ani, de aproape două luni.

Ultima dată, fratele său a sunat din orașul Rostov pe Don, din sudul Rusiei, pentru a spune că a fost trimis pe linia frontului din Ucraina.

„Unul dintre băieții care era cu el și care a reușit să scape ne-a spus că fratele meu a fost rănit de un glonț", a declarat Imran pentru AFP.

„A plecat pentru a putea oferi o viață mai bună familiei sale, dar acum nu știm dacă mai este în viață".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.