Alexei Navalnîi va fi înhumat, pe 1 martie, la Moscova. Cum s-a războit criminalul Vladimir Putin vreme de două săptămâni cu un trup neînsuflețit și o mamă îndurerată


Alexei Navalnîi va fi înhumat, pe 1 martie, la Moscova. Cum s-a războit criminalul Vladimir Putin vreme de două săptămâni cu un trup neînsuflețit și o mamă îndurerată

Înmormântarea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, ucis în temniță la 16 februarie, va avea loc, în sfârșit, pe 1 martie, la ora 14:00, în districtul Mariino din Moscova, a anunțat, miercuri, purtătoare de cuvânt a acestuia, Kira Yarmiș.

Ceremonia religioasă se va desfășura la Biserica Icoanei Maicii Domnului „Alină-mi durerea", iar Navalnîi va fi apoi îngropat apoi în cimitirul Borisov din Moscova.

Un colaborator apropiat al lui Navalnîi, Ivan Zhdanov, politician și avocat, a povestit că înmormântarea fusese planificată inițial pentru 29 februarie, dar că „a devenit rapid clar" că nu există „nicio persoană dispusă să sape mormântul” până la acea dată. 

„Adevăratul motiv este evident. Kremlinul înțelege că nimeni nu va da doi bani pe Putin și pe discursul său [în fața Adunării Federale a Rusiei] dacă înmormântarea lui Alexei este în aceeași zi", a explicat el.

Echipa lui Navalnîi reușise să identifice un sediu încăpător în Novokosino din Moscova, pentru ceremonia funerară, dar contractul de închiriere „nu s-a materializat", a spus Zhdanov.

„Ca și în Salekhard (orașul arctic de care aparține colonia penitenciară unde a murit Navalnîi), au pus condiția ca aceasta să fie o "înmormântare familială liniștită la cimitir". Exact așa cum au șantajat-o pe mama sa când au refuzat să predea corpul lui Alexei", a mai spus el. 

„Deci, practic, nu va exista o sală funerară. Nenorociții. Nu vor să ne dea. Nu ne vor da un loc suficient de încăpător. Dar oricum toată lumea își va lua rămas bun de la Alexei”, a mai spus Zhdanov.

CITEȘTE ȘI: Corpul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi a fost predat mamei sale după ce văduva opozantului l-a acuzat public pe Vladimir Putin de „satanism” / Nu este însă clar dacă autoritățile criminale de la Kremlin vor îngădui familiei funeralii publice

Anterior, cu doar două zile în urmă, Kira Yarmiș, anunța, tot pe X (fosta Twitter) că familia și echipa opozantului se confruntă cu o situație neașteptată și disperată, după predarea trupului neînsuflețit către mama acestuia, întrucât nicio firmă de pompe funebre nu dorea să organizeze funeraliile lui Navalnîi.

„Unii dintre ei spun că locul de desfășurare este deja rezervat. Unii dintre ei refuză atunci când menționăm numele Navalnîi. Într-un loc ni s-a spus clar că agențiilor funerare li s-a interzis să lucreze cu noi", a mai scris Yarmiș, solicitând public ajutorul de la cei dispuși să-l ofere pentru ca trupul opozantului să se poate odihni în eternitate. 

La scurt timp după acest anunț a fost reținut, la Moscova, pentru câteva ore, și avocatul Vasili Dubkov, care o însoțise pe mama lui Navalnîi în orașul arctic Salekhard, după moartea lui opozantului la 16 februarie, încercând să descâlcească refuzul inițial al autorităților de a le preda trupul mai devreme de două săptămâni. 

Lui Dubkov i s-a imputat „tulburarea ordinii publice", a relatat Novaya Europe

Meduza scrie și despre situația din orașul Chita, din Orientul Îndepărtat al Rusiei, unde autoritățile au apropat și apoi au retras, în 24 de ore, permisiunea acordată unor localnici de a organiza un eveniment în memoria politicienilor de opoziție Alexei Navalnîi și Boris Nemțov (de la asasinarea căruia s-au împlinit nouă ani pe 27 februarie), potrivit site-ului 7x7 Horizontal Russia

Un ofițer de poliție și doi reprezentanți ai administrației orașului ar fi venit la domiciliul lui Alexander Zhdanov, organizatorul evenimentului, și i-ar fi înmânat o scrisoare în care se spunea că aprobarea a fost revocată.

Documentul invoca faptul că în cererea lui Zhdanov nu fusese precizată „implicarea lui Navalny în activități extremiste”. Autoritățile au mai spus că au luat act, cu acestă ocazie, despre implicarea organizatorului în activitățile unei organizații interzise. Zhdanov a precizat că intenționează să se adreseze instanței.

Meduza precizează că Chita este singurul oraș din Rusia care a aprobat (chiar și temporar) o cerere de organizare a unui eveniment public de comemorare pentru Navalnîi și Nemțov, ambii victime ale regimului tiranic și criminal de la Kremlin.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. De ce l-a ucis Vladimir Putin pe Alexei Navalnîi în 16 februarie? Dezăluirile celei mai apropiate colaboratoare de-ale opozantului asasinat

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.