Alertă! Moscova planifică operațiuni psihologice urmate de o lovitură de stat în Ucraina, conform datelor furnizate de serviciile de informații ucrainene


Alertă! Moscova planifică operațiuni psihologice urmate de o lovitură de stat în Ucraina, conform datelor furnizate de serviciile de informații ucrainene

O operațiune specială rusă va ținti legitimitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, existând și posibilitatea unei lovituri de stat controlate de Moscova, conform declarației emise de Comitetul de Informații aflat în subordinea Președintelui Ucrainei.

În declarația publicată pe canalul Telegram al Direcției Principale de Informații (GUR) se spune că în următoarele săptămâni vor exista "încercări de a stimula conflicte atât în interiorul Ucrainei, cât și în alte părți ale lumii", iar legitimitatea lui Zelenski ar putea fi pusă la îndoială după 20 mai.

"Operațiunea specială Maidan-3 a Rusiei va atinge punctul culminant în martie-mai 2024", a mai transmis GUR. 

Se crede că operațiunea rusă va fi desfășurată pentru a "crea o rupere între militari și civili", pentru a perturba mobilizarea militară, pentru a "diviza pe toată lumea, inclusiv pe reprezentanții conducerii politice" și pentru a semăna nesiguranță.

Toate acestea sunt posibile pe fondul dezbaterilor cu privire la legitimitatea autorității Guvernului în absența alegerilor parlamentare și prezidențiale, care nu pot fi organizate în timpul aplicării legii marțiale.

Alegerile parlamentare ar fi trebuit să aibă loc la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, urmate de alegeri prezidențiale în martie, dar președintele Zelenski a anunțat în decembrie anul trecut că nu vor avea loc alegeri din cauza pericolelor războiului. Deputatul Oleksandr Dubinskiy, din opoziție, a susținut că președinția lui Zelenski expiră în noaptea de 21 mai, conform Constituției, și nu există nicio modalitate legală de a o prelungi.

Ruslan Stefanchuk, șef al Parlamentului ucrainean și membru al partidului Slujitorul Poporului, din care provine Zelenski, a declarat că "puterile actualului președinte expiră după preluarea mandatului noului șef al statului", dând de înțeles că Zelenski va continua să rămână președinte și după 21 mai. În același timp, liderii partidului de opoziție, Petro Poroșenko și Iulia Timoșenko, au propus formarea unui Guvern de coaliție pentru a fi evitata o criză de legitimitate. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.