Afară, afară cu putiniștii din țară! Inițiativa prin care 18.000 de belaruși din Lituania vor avea obligația să explice care e viziunea lor privitoare la războiul Rusiei contra Ucrainei


Afară, afară cu putiniștii din țară! Inițiativa prin care 18.000 de belaruși din Lituania vor avea obligația să explice care e viziunea lor privitoare la războiul Rusiei contra Ucrainei

Lituania intenționează să examineze 18.000 de belaruși care au venit în țară înainte de 2022, mai precis să le solicite să completeze un chestionar prin care vor fi întrebați, printre altele, despre părerea lor privitoare la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat directoarea Departamentului de Migrație, Evelina Gudzinskaite, pentru agenția de presă lituaniană ELTA. 27.

Din noiembrie 2022, chestionarul fusese aplicat pentru toți rușii și belarușii care se mută în Lituania.

Populația Lituaniei, de 2,8 milioane de persoane, include 224.800 de străini, inclusiv 62.500 de belaruși.

Mii de belaruși au fugit în Lituania după ce regimul lui Aleksandr Lukashenko a reprimat manifestațiile pro-democrație izbucnite în urma alegerilor prezidențiale din 2020, care au fost condamnate pe scară largă ca fiind frauduloase. Vilnius se află la 2,5 ore de mers cu mașina de Minsk, ceea ce o face cea mai apropiată capitală europeană pentru multe persoane din Belarus.

Prin noua inițiativă, vor fi evaluate răspunsurile celor 18.000 de belaruși care nu au completat încă chestionarul, iar dacă se vor găsi "informații negative", Departamentul Securității Statului va fi consultat pentru o decizie ulterioară, a precizat Gudzinskaite.

Dacă Departamentul Securității Statului "conclude că persoana respectivă reprezintă o amenințare pentru securitatea statului, permisul de ședere va fi revocat". 

"Dacă o persoană nu răspunde la chestionar, această abordare va fi interpretat împotriva ei", a mai zis Gudzinskaite.

Potrivit New Eastern Europe, chestionarul le cere respondenților, printre altele, să indice cărei țări îi aparține Crimeea. 

Până în prezent, ca urmare a răspunsurilor la chestionar, 1.644 de belaruși și 397 de ruși au fost considerați a fi o amenințare la adresa securității naționale a Lituaniei, a informat site-ul de știri baltic Delfi.

Din luna martie, doar două puncte de trecere a frontierei dintre Lituania și Belarus vor fi operaționale, asta după ce Vilnius a anunțat pe 21 februarie că două puncte de control vor fi închise. Anterior, în luna august 2023, Lituania închisese alte două puncte de trecere a frontierei din totalul de șase. 

"Această decizie a fost determinată și de riscurile asociate cu activitățile sporite ale serviciilor de informații și securitate din Belarus împotriva Lituaniei și a cetățenilor noștri", a declarat ministra de Interne, Agne Bilotaite. (sursa: Kyiv Independent)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.